Soru-Cevap

Kızım herşeyi yere atıyor

Soran: AY,21.6.2017

Merhabalar 22 aylik down sendromu kızım var herşeyi atıyor kaşığı catali oyuncaklarını yemek yerken yemeği dağıtıyor artık çok zor oluyor ne onerisininiz teşekkürler.

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun şikayetlerinin yaş dönemi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu davranışları sergilediğinde kararlı bir ses tonuyla "hayır" "yapma" gibi kısa komutlar kullanın. Etkili yöntemlerden biri önlem almaya çalışmak olacaktır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Kızım babaannesinde kalmak istiyor

Soran:ZS,13.6.2017

3 yaşında bir kızım var. babaannesi bakıyor, sabah bırakıp akşam alıyoruz.ama orada kalmak istiyor eve zor geliyor bazen. bu aralarda uyku saati gelince babaanneye gideceğim diye ağlıyor ne yapmamız gerekiyor? 

Cevap:

Merhaba

Eve götürmenizin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Akşamları da babaannede kalması ilişkinizi olumsuz yönde etkileyebilir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Kızımın Hayali Arkadaşı Var

Soran:ZDİ, 17.6.2017

Merhaba hocam
Kızım 31 aylık bir kaç ay önce kendine bir hayali arkadaş yarattı ve adını Aslan koydu ama son bir kaç gündür Aslan'ın yerini korkunç diye biri aldı ve ondan çok korkuyor evde boşluğa bakıp burda işte korkuyorum diyor kızımla konuşmaya çalışıyorum arkadaşını anlat diyorum o iyi biri seni seviyor falan diyorum ama ikna olmuyor ne yapacağımı şaşırdım bana yardımcı olurmusunuz.

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun yaş döneminde hayali yaratıklar, canavarlar gibi korkular görülebilir. Çok üzerinde durmamaya çalışın, sadece korku yaşadığında onu rahatlatın. Sosyal izolasyon ve arkadaşsızlık hayali arkadaş edinmedeki etkenlerden biri olabilir. Çocuğunuzun yaşıtları ile bir arada olabileceği ortam ve etkilikleri arttırmaya çalışın.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Oğlum gösterilere katılmıyor

Soran:İY,17.6.2017

Mehmet bey merhaba,4 yasinda bir oglum var,2yildir krese gidiyor içine kapanik veya asosyal degil ama okulda yapilan grup etkinlkklerine katilmiyor,yil sonu gosterilerine provalarda ogretmenleri yaptigini soyluyor ama gosteri gunu nerdeyse butun sinif dans ve sarkilara katilirken durup etrafi inceliyor sadece ve bazende garipseyip agliyor,biz de haliyle uzulup nasıl bir tepki verecegimizi bilemiyoruz.

Cevap:

Merhaba

Sadece yıl sonu gösterisi gibi çok kalabalık etkinliklere katılmıyor ve ağlıyorsa önemli olmayabilir ancak kreşteki hiçbir grup etkinliğine katılmıyorsa değerlendirilmesinde yarar var. Lütfen çocuk psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Oğlum ödevlerinde sürekli yanlışlık yapıyor

Soran: HO,21.6.2017,Belçika

Merhaba mehmet bey benim 7 yasinda seneye 2ci sinifa basliyacak oglum var oglum ders yaparken yanlışını silgiyle siliyor ama ayni şekilde tamamen aynisini tekrarliyor yanlışını duzeltmekte cok zorlaniyor bu her konuda aynisi ne yapabilirim bana yardimci olursaniz sevinirim hayirli gunler.

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun dikkat eksikliği yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. Çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Çocuğum yanımızda kalmak istemiyor

Soran: YK, 02.7.2017, Antalya

Merhaba 4bucuk yasinda oglum var ve bebekliginde esimle bi takim sorunlar yasadim ve oglumu birakti annem bakti daha sonra baristigmizda annesini ve bizim yanimizi istemedi yanimiza aliyoruz 2gun zor duruyo babannem diye agliyo geri goturuyoruz orda kalmak istiyo bu durumda bizi cok uzuyo yardimci olurmusunuz lutfen.

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuza bebeklik döneminde babaanne baktığı için babaanneyle bağlanma gelişmiş durumda. Bu nedenle babaanneden ayrılmakta zorlanabilir. Oğlunuzla bağlanmanızın gelişmesi için sizin ve annenin çocukla bir arada olmanız ve zaman geçirmeniz gerekiyor. Ancak birden babaanneden ayırmak doğru olmayacaktır. Bir süreliğine babaannenin sizinle birlikte kalmasını isteyebilirsiniz veya oğlunuzun sizde kaldığı gün sayısını aşamalı şekilde arttırarak zorlanmadan uyumunu sağlayabilirsiniz.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
İzmir

Kızım sinir krizine giriyor

Soran: HK, 23.2.2016, Manisa

 5yasindaki kizim 2yasindan sonra cok hircinlasti.ozellikle son 2aydir sinir kirine giriyo.2.5yasindaki kardesjni kiskanmaya basladi.gelisim ozelliklerine dikkat eden bi anneyim.arastiriyorum surekli ama ustesinden gelemiyoruz. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzla birebir geçirdiğiniz zamanı arttırmaya çalışın. Öfke nöbetlerini arttıran nedenleri ve tutumları saptamak gerekir. Bunları saptayabilirseniz öfke nöbeti ortaya çıkmadan müdahale edebilirsiniz. Bu konuda profesyonel yardım almanız yararlı olabilir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kaygı bozukluğu

Soran:HY, 25.2.2016, Muğla

Merhabalar Mehmet bey benim 6 yaşında bir kızım var ve sürekli gelecekle ilgilisorular sorarak ağlamaya başlıyor örneğin "anne ben büyüyünce ameliyat olmam dimi olmak istemiyorum, büyüdüğümde evlendiğimde çocuk doğurduğumda çok canım acırmı acımasını istemiyorum, ilkokula başladığımda derslerim çok zormu olacak olmasın" gibi sorular soruyor ben açıklamaya başlayınca korkmaması gerektiğini daha onlraı düşünmesi için erken olduğunu söylediğim zaman gözleri doluyor ve olmasın anne diye ağlamaya başlıyor. sürekli kafasında sorular dolaşıyor aklıma gelen birkaçtanesi bu sizce normalmi bir psikoloğa götürmem gerekirmi yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzda "Kaygı Bozukluğu" belirtileri mevcut. Tedavi için çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım üvey kardeşi olduktan sonra hırçınlaştı

Soran:CGŞ, 25.2.2016, Bursa

10 yaşında bir kızım var. 4 yaşındayken anneyle boşandık. Velayeti bende. Aynı şehirlerde yaşadığımız için istediğinde anneyi görebiliyordu. 8 yaşında ben, kızım ve babaanne ile birlikte başka şehire taşındık. Sömestri ve yaz tatillerinde anne ile birlikteydi. 2016 yılı sömestri tatilinden sonra döndüğünde, annenin ikinci evliliğinden çocuğu olduğu için hırçınlıklar, ağlama krizleri okula gitmek istememe ve sürekli annemi özledim gitmek istiyorum söylemleri baş göstermeye başladı. Nasıl bir yol izlemeliyim.

Cevap:

Merhaba

Kızınız anneyi sınırlı gördüğü için kardeş doğumundan sonra anne tarafından sevilmeme-istenmeme kaygılarını daha çok yaşayabilir. Anne ile iletişim olanaklarını arttırmaya çalışın. Anneyle daha sık konuşması,görüşmesi kaygılarını azaltmada yardımcı olacaktır. Ayrıca kaygıları ile ilgili konuşmaya teşvik edebilirsiniz. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım matematikte zorlanıyor

Soran:EÖ, 24.2.2016, Balıkesir

Mehmet Bey iyi günler, Benim 4.cü sınıfa giden kızım var.Derslerinde çok başarılı fakat matematik olarak gerideyiz.kafadan işlem yapmakta çok zorlanıyoruz.Ek ders de aldırıyoruz fakat bir türlü aynı düzeyde olamıyoruz.Çok istekli.Öğretmenleri psikiyatri desteği almamızı söylüyorlar bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.Teşekkürler. 

 

Cevap:

Merhaba

Her çocuğun farklı alanlarda zorlanabileceği unutulmamalıdır. Bu durum her zaman psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olmayabilir. Özgül Öğrenme Bozukluğu ve dikkat eksikliği yönünden değerlendirme yapılabilir. Matematik alanında öğrenme bozukluğu Özgül Öğrenme Bozukluğunun daha az görülen bir alt tipidir. Değerlendirme için çocuk psikiyatrisine başvurabilirsiniz. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumun kreşe uyumu bozuldu

Soran: KA, 22.2.2016, İzmir

Mrblar bnm oğlum 2010 dogumlu 5yas inda bu 2015-2016 bu donem krese gidiyo 15 tatil oncesi ne kadar çok iyiydi kreste mutlu cok fazla sıkıntı miz olmadi ancak 15 tatil sonrasi kresten erken almamiz için ariyorlar hergun olmasa bile kufur ediyormus öğretmen lere sandalyeleri duvarlara kapilara vuruyormus iste genelde ara yerde gezinooo dinlemiyo atni sekilde evdede ayniyiz esim uzun yol şoför oldugu icinn hergun evde diil ve biz oğlum la cok el yuz olduk artik nasil davranmmam gerektigini bilmiyorum esim biraz agirlini koysun istiyorum ama o da cocuk o daha cok kucuk falqn diyo korkuyorum biz seneye 1.sinifiz ne olur yardimci olunn kaldim bn arada tskler 

Cevap:

Merhaba

Tatil dönemlerinden sonra çocuklarda uyum sorunları artış gösterebilir. Bu davranışlar devam ederse mutlaka çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım yalnız yatmaktan korkuyor

Soran: EÖ, 22.2.2016, Afyon

Selamlar hocam, kızım yaklaşık 8 yaşında ve geceleri benimle uyuyor asla yatağında tek başına yatmasında etkili olamıyoruz, sürekli ağlıyor yanımıza gelmek istiyor yanımızda uyuduktan sonra yatağına alıyoruz fakat gece de uyanıp tekrar geliyor izin vermezsek yine uyumuyor yatağında, herşeyi bahane edip uykuyu erteliyor,su içiyor tuvalete gidiyor sonra da yanımıza gelene kadar ısrar edip ağlıyor maalesef tekrar yanımıza geliyor. Bu böyle tüm gece sürüyor artık ne yapmamız lazım şaşırdık. Bir de tırnaklarının azılarını ve dudaklarını koparıyor iltihap kapana kadar yapıyor bazen, ne yaptıysak engel olamadık , ne yapmamız lazım , yardımcı olursanız çok sevinirim.

 

Cevap:

Merhaba

Kızınızın bu kaygısıyla başa çıkabilmesi için kademeli şekilde alıştırmaya çalışın. Kendisiyle yatağında yatması konusunda anlaşma yapın. Başlangıçta uyuyana kadar yanında durabilir, ışığı açık bırakabilirsiniz.Uyuduktan sonra ayrılacağınızı belirtin.Gece her geldiğinde tekrar yatağına götürmeye çalışın.  Kaygısı azaldıkça odasında kaldığınız süreyi azaltın. Bu konuda kararlılık göstermeniz önemli. Bu şekilde kaygılarını aşamazsanız çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Gece terörü

Soran:DÖ, 19.2.2016, Eskişehir

Kızım geceleri uykudan çığlık atarak uyanıyor böcek ve örümcek görüyor. Silkelemeye çalışıyor. Geçici birseymidir yada ne yapmam gerekir.yardimci olursaniz sevinirim

 

Cevap:

Merhaba

Söz ettiğiniz şikayetler"Gece terörü" denilen uyku bozukluğunu düşündürüyor. Genellikle geçicidir. Nadiren epileptik nöbetler bu şekilde görülebilir. Çocuğun yaşı, şikayetlerin sıklığına göre nörolojik değerlendirme gerekebilir. Çocuk psikiyatri uzmanına başvurmanızda yarar var.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızımda hiperaktivite ve takıntı hastalığı var

Soran: FS, 18.2.2016, Van

Hocam Merhaba. Lütfen bize de yardımcı olun. 9 yaşında bir kızım var ve çocuk psikiyatrine götürdüğümde hiperaktif ve takıntı rahatsızlığı çıktı kızıma raporlu concerta adında ilaç tedavisine başladık ama kızım da mide bulantısı yaptığı için kesdim tekrar da gitmedim.yani bizim asıl sıkıntımız bu sene derslerinde düşüş olması ve isteksizligi.Ogretmeniyle konuştum böyle bir durum yok kaygısız bir çocuk olsa da olur olmasada olur dediği için bu durum da diyor diğer veli arkadaşlarla konuştum 19 sınıflık bir sınıf da 15 kişi öğretmen sıkıntılı hiç birşey veremiyor yeterli gelmiyor deniyor inanın şaşırdım ve ne yapacağımı bilemiyorum. Ne yapmam gerekli yardımcı olurmusunuz

 

Cevap:

Merhaba

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı konulduysa ilaç tedavisine devam etmenizde fayda var. Tedavide kullanılan ilaçlar başlandıkları dönemde mide bulantısı gibi şikayetler yapabilir.Bu şikayetler genellikle geçici olmaktadır. Yan etkiler azalmazsa doz ayarlaması veya ilaç değişikliği yapılabilir. Lütfen doktorunuza tekrar başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumun dönen nesnelere ilgisi var

Soran: NÖ,18.2.2016,Kayseri

Benim 2 yaşında oğlum var. Dönen nesnelere ilgisi var çamaşır makinesini çok sevip izliyor. Top döndürüyor ama topu normal de oynayabiliyor. Bir de müzikte oynarken kendi etrafında dönüyor. Ama konuşmada yaşıtlarına oranla bi farklılık yok. Yine de otizm olabilme konusunda endişe ettik. Bu endişemizde haklı olabilir miyiz? 

Cevap:

Merhaba

Dönen nesnelere ilgi duyma, kendi etrafında dönme gibi tekrarlayıcı hareketler otizmde görülen belirtilerdir. Ancak sadece bu belirtilerle karar vermek mümkün değildir. Otizm değerlendirmesinde çocuğun sözel ve sözel olmayan iletişim özelliklerinin değerlendirilmesi gerekir. Çocuk psikiyatri uzmanına başvurmanız gerektiğini düşünüyorum.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Davranım sorunları

Soran: B, 13.2.2016, İzmir

Ben 34 yasinda bir anneyim oglumda 9 yasinda dort yasina kadar benim sozumden disariya cikmayan cocuk dort yasindan sonra evrim gecirdi benim sozumu dinlemeyen bana kufurler eden bana vuran bir cocuk haline geldi su andada bana seninle seks yapalimmi diyor bir suru bunun gibi kelimeler ve ben delirmek uzereyim ne yapacagimi bilmiyorum lutfen yardim edin 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun davranım sorunları belirgin. Çocuğun davranım sorunlarının altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekiyor. Çocuğunuzun davranım sorunları; aile çatışmaları, travmatik yaşantılar, yaşına uygun olmayan cinsel bilgilere veya içeriklere maruz kalması, hiperaktivite, depresyon gibi birçok nedene bağlı olabilir. Çocuk psikiyatrisinden yardım almanız gerektiğini düşünüyorum.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğumda otizm olabilir mi?

Soran:MK, 12.2.2016, Eskişehir

Soru:

 

Merhabalar hocam oğlum 40 aylık henüz konuşmuyor anne baba ve ihtiyaçlar dışında 10 à kadar sayıyor taşıtları meyvelerin birkaçını tanıyor çok. Hareketli göz kontagimiz çok. Az adına birkaç kez seslenince bakıyor otizm olabilir mi çok. Endiseliyim iletişim kuramıyorum kreşe başladı suan 1 hafta oldu sizce özel eğitim de gerekirmi çok endiseliyim ....birde kızım var 23 aylık oda herşeyi konuşuyor anlıyor cuma. Kuruyor adına bakmamaya başladı tv izlemiyor benim cocuklarimda otizm olabilir mi eskisehirde yaşıyorum  

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun otizm yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. Konuşma gecikmesi, göz teması kurmama, adına bakmama, iletişimde kısıtlılık otizm belirtileridir. Özel eğitim ihtiyacı olup olmadığı muayeneden sonra anlaşılabilir. Zaman kaybetmeden çocuk psikiyatrisine başvurmanızda yarar var. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocukluk mastürbasyonu

Soran:SU, 8.2.2016, Ankara

Soru:

Merhaba dr mehmetcolak benim kizim 2 yasinda iki senedir bisey farkettim bebek arabasinda mama sandalyede normal sandalyede oturunca surtmeye basliyo ve baska bisey gormiyo dokununca yada dikkati baska sey cekmeye calisirken sinirleniyo terliyo .bugunde mama sandalyede kendi cikti ve ayni haraketi basladi daha sonra altini degistirirken biraz sanki akinti vardi lutfen ne yapmami tavsiye edersiniz  

 

Cevap:

Merhaba

Söz ettiğiniz şikayetler çocuğunuzda "Çocukluk Mastürbasyonu" olduğunu düşündürüyor. Çocuk psikiyatri değerlendirmesinin gerekliMastürbasyon çocukluk döneminde görülebilir. Çocuk mastürbasyon yoluyla kendini rahatlatmaya çalışır. Bu davranış genital bölgede kaşıntı veya rahatsızlık yaratan bir tıbbi durumla tetiklenebilir, bu nedenle çocuk doktoru muayenesi gerekir. Çocukla yeterince zaman geçirilmemesi, anneden ayrı kalma, kardeş doğumu,bakım verenin değişmesi gibi nedenler bu durumu arttırabilir. Çocuğa kızmamak ve cezalandırmamak gerekir. Onunla daha çok zaman geçirmek çok önemlidir. Yapmaya başladığında dikkatini başka yöne çekmek işe yarayabilir. Hangi durumlarda ve zamanlarda yaptığını takip ederek (genellikle yalnız kalma,sıkılma gibi) davranışın başlayabileceğini fark ettiğinizde onu sakinleştirecek etkinlikler yapmanız daha yararlıdır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Saç yolma ve yeme

Soran: ZY, 5.2.2016, İstanbul

Soru:

25Aylik kizim saclarini yoluyor ve yiyor 

Cevap:

Merhaba

Lütfen zaman kaybetmeden çocuk psikiyatrisine başvurun. Saçların yutulması önemli tıbbi sorunlara neden olabilir. Saçlar midede toplanarak tıkayıcı bir durum yaratabilir. Şikayetler uzun süredir devam ediyorsa çocuk cerrahi değerlendirmesi de gerekir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Otizmli oğlumun durumu aniden bozuldu

Soran: SB, 31.1.2016, Afyon

Soru:

 

Hocam Merhabalar öncelikle e.posta adresini kullanamiyorum ama sizin sayfanızdan takip edebilirim size gelmek istiyorum ama önce konuyu sizinle paylaşmak istedim Benim 21yasinda otizm teşhisi konulan bir oğlum var Yanlız üç sene öncesine kadar herşey normal gibiydi iki tekerlekli bisiklete binebiliyor markete alışverişe gidebiliyor herkesle iletişim kurabiliyor du üç sene öncesinden sonra aniden bozuldu devamli hareket ediyor hiç oturmuyor kendi kendine konuşuyor ne yaptığını bilmez kendini bilmez bir duruma geldi Afyon'da oturuyorum gitmedigim hastane doktor kalmadı a daha kötüye gitti ve gidiyor çok temizliğe dikkat eden bir çocuktu ama artık tuvalet sorunumuz bile var bir fikir verebilirmisiniz  

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzda otizme ek olarak nörolojik veya başka bir psikiyatrik bozukluk gelişmiş olabilir. Bu nedenle öncelikle nörolojik değerlendirme ve sonrasında psikiyatrik değerlendirme gerekiyor. Otizmli bireylerde gelişen ek psikiyatrik hastalıkların tedavisinin sağlanması çok önemlidir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum harfleri karıştırıyor

Soran: MÖ, 31.1.2016, Kütahya

Soru:

çocuğum 6 yaşında ilkokul 1. sınıfa gidiyor. okumayı söktü okuyabiliyor. ama M ve n harflerini sürekli karıştırıyor. sürekli ders yapmaktan kaçıyor. yazıları çoğu zaman kötü yazıyor. ödül ve ceza vermeyi denedik bunda da başarılı olamadık. derslerine çalışacağını söz veriyor ama sözünü tutmuyor. verilen derslerden asla kendini sorumlu tutmuyor. sıkıntıya gelmiyor. Ders çalış dediğimizde bazen saldırgan tavırlar sergiliyebiliyor.çocuğumuzun geleceği hakkında endişeliyiz. bize yardımcı olabilirmisiniz. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun Özgül Öğrenme Güçlüğü(Disleksi) ve Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumun konuşması anlaşılmıyor

Soran:SC, 29.1.2016, İstanbul

Soru:

Oncelikle slm hocam 4bucuk yasinda oglum var konusmasi hic anlasinliyor 5ay once dogum yaptim kardesi olunca iyice saldi hic biseyini paslasiyo biri esyasini ellediginde vuruyor agliyor nekadar durumu anlatsamda inat yapiyo ve sinirlendiginde tirnak yemeye basliyor napacagimi sasirdim lutfen yardim ettin kendi yasatlari gibi degil sanki iki yasindaki bir cocuk gibi konusuyor 

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun konuşma ve gelişim yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. Değerlendirme ile konuşma terapisi veya gelişimsel yönden desteğe ihtiyacı olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur. Kardeş doğumundan sonra davranış değişikliklerini sık görmekteyiz. Davranış değişikliklerini azaltmanın en etkili yolu çocuğunuzla daha çok birebir zaman geçirmektir. Mümkün olduğunca birebir geçirdiğiniz zamanı arttırın.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kardeş kıskançlığı

Soran: İP, 29.1.2016, Kütahya

Soru:

Selamlar 4 yaşında bir oğlum var 2 aylık da bir kızım oğlum kardeşi olduğundan bu yana altına kacirmaya söz dinlememeye ve verdiği sözleri tutmamaya başladı bizi dinler gibi görünüyor tamam tamam diyor sürekli anca yaptığı yanlış davranışları yine tekrarliyor bu konuda neler yapmalı nasıl davranmaliyiz acaba? Görmezden gelme yanlısı anlatma çok ileri gittiğinde sevdiği bir şeyden kısa süreli mahrum bırakma gibi yolları denedik insan kendini çaresiz hissediyor  

 

Cevap:

Merhaba

Oğlunuzun kardeşinin doğumuna uyum sağlaması zaman alabilir. Kardeş doğumundan sonra davranış değişiklikleri, hırçınlık, altına kaçırma,bebeksi davranışlar sık görülür. Bu gibi davranışlar zamanla azalma gösterecektir. Bu dönemde en faydalı şeylerden biri oğlunuzla daha çok zaman geçirmenizdir, lütfen bunu ihmal etmeyin. Altına kaçırdığı zaman nötr davranın ve aşırı tepkiler vermekten kaçının. Denediğiniz yöntemlerin uygun olduğunu düşünüyorum. Önemli olan bunları tutarlı ve devamlı şekilde uygulayabilmektir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum yalan söylüyor

Soran: HS, 24.1.2016, Ankara

Soru:

Iyi aksamlar benim 6,5yasinda bi oglum var birde 1 yaşında kizim var oglum 1 aydir yalan konusmaya basladi ne yapicagimi nasil dabranicagimi bil3medim yardimci olursaniz sevinirim 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun yaş döneminde abartılı söylemler ve hayalleri gerçekmiş gibi anlatma görülebilir, bunları yalanla karıştırmamak gerekir. Çocuklar genellikle cezadan kaçma veya anne babanın ilgisini çekme gibi nedenlerle yalan söyler. Çocuğunuz hata yaptığında aşırı tepkiler vermekten kaçının. Bu şekilde size doğruları söyleme konusunda kaygı duymayacaktır. Onunla birebir ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Yalan söylediğinde, doğruyu bildiğinizi ve size her zaman doğruları söylemesini beklediğinizi belirtin. Sakin bir şekilde uyarın ve aşırı tepkiler vermeyin. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kaygı bozukluğu tedavisi

Soran:FG, 29.1.2016, Manisa

Soru:

Bugün gittiğimiz çocuk ve ergen psikiyatristi 10 yaşındaki kızımın kaygıları olduğunu bu yüzdende ilaç tedavisine başlanmasını söyledi fakat ben ilaç dediği için tedirgin oldum bunun içinhemen hiçbir uygulama yapmadan ilaç vermesi doğrumu bunu ilaçsız çözemezmiyiz 

Cevap:

Merhaba

Kaygı bozukluğunda ilaç tedavileri ve terapi uygulanabilir. Kaygı düzeyi hafif ve orta şiddette olan çocuklarda tedaviye terapi ile başlamak, kaygı düzeyi şiddetli olan çocuklarda tedaviye ilaç tedavisi+terapi ile başlamak uygun olur. Kaygı bozukluğunda Bilişsel Davranışçı Terapi iyi sonuçlar vermektedir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Öfkeli ve eleştirel tutumlar

Soran: SA, 26.1.2016, Manisa

Soru:

3 yasinda oglum var sureklu anne ben seni uzuyormuyum diye soruyor hemen hemen 1 ay dir siruyor nerde hata yapiyorum 

Cevap:

Merhaba

Bu durum çocuğunuzun hassas ve kaygılı yapısı ile ilişkili olabilir. Ayrıca anne babanın öfkeli, eleştirel ve reddedici tutumları bu duruma neden olabilir. Söz ettiğim tutumlardan kaçınmanız çok önemli.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Tik bozukluğu

Soran: RS, 25.1.2016, Afyon

Soru:

Merhabalar 10 yaşındaki oğlumda çok yoğun istemdışı tikler var kolları kafası boynu kaş ve gözleri sürekli farklı hareket yapıyo bu durumdan çok rahatsızız özellikle kendisi nörodol damla kullandık günde 10 damla ama yaklaşık 5 aydır.Şu anda çok işe yaramadığını gözlemliyoruz bu tiklerin tedavisi mümkünmüdür neler yapmalıyızcevap verebilirseniz çok sevinirim teşekkürler 

Cevap:

Merhaba

Eğer çocuğunuza nörolojik değerlendirme yapılmasıysa lütfen önce çocuk nörolojisine başvurun. Tiklerin tedavisi için ilaç doz düzenlemesi veya ilaç değişikliği gerekiyor. Bunun için çocuk psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Emzirmenin kesilmesi

Soran: ÖD, 25.1.2016, Denizli

Soru:

İyi günler 25 aylık oğlumu 2 hafta once emzirmeyi bitirdim ancak bununla birlikte davranışları çok değişti hırçın ve inatçı oldu bez ve kıyafetlerini 2 gün boyunca değiştirmedi ikna edemiyoruz geceleri huzursuz ve ağlayarak uyanıyor acaba günde 1 kez emzirerek rahatlamasini sağlayıp hazır olduğunda yeniden denemem kötü birsey olurmu sanırım o hazır değildi çok uzgunum

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun yaş dönemi emzirmenin kesilmesi için uygun. Söz ettiğiniz belirtiler emzirmenin kesildiği ilk dönemde sık görülen belirtilerdir. Bu belirtiler giderek azalma gösterecektir. 2 haftadır emzirmiyorsanız bu şekilde devam etmeniz daha uygun görünüyor. Günde 1 sefer de olsa emzirmeniz emme alışkanlığından vazgeçmesini güçleştirebilir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım inadına okumuyor

Soran: NG 24.12.2015, Eskişehir

Soru:

İyi günler benim kızım bu sene 1.sınıfa başladı okulda öğretmeniyle konuştum okuya biliyor fakat inadına okumuyor ve yazmıyor neden yapmadığını sorduğumuz da canının istemediğini yapmak istemediğini söylüyor ne yapacağımı şaşırdım okulda da aynı davranışlarda bulunuyor öğretmeni aslında yapıyor anlıyor ama benimle inatlaşıyor diyor ne olur yardımcı olabilirmisiniz 

Cevap:

Merhaba

Okuma konusundaki isteksizliğinin nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekir. Çocuğun okula başlama yaşı, bilişsel düzeyi, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, karşı gelme sorunları gibi birçok durum yaşadığınız sorunun nedeni olabilir. Çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanızda fayda var. Aynı zamanda başarısızlık konusunda kaygı yaşayan çocuklarda da derslere karşı isteksizlik olabilir. Bu isteksizliği azaltmak için olumlu pekiştireçler kullanın. Ders konusunda yapamadıklarını değil yaptıklarını görerek kendisine yansıtın. Sözel olarak veya küçük ödüllerle motivasyonunu arttırmaya çalışın.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Kızım çok duygusal

Soran: ÖA, 27.12.2015, İstanbul

Soru:

 

Hocam benim 5 yasinda bir kizom var esim isi geregi 1 sen yanimizda 7 ay sehir disinda surekli boyle geciyor.benim kizim asiri duygusal annenannesigilde ayrilinca da sik sik agliyor babasindan ayrilinca da ortada hic birsey yokken otururken aglayabiliyor hersey onun aglamasi icin bir sebep ama cok hircin bagiran cagiran bir cocuk degil esim gittigizaman ben ailemin yaninda baska bir sehirde kaliyorum esim gelince evimize gidiyoruz.benim kizimin bu kadar cok aglamasinin sebebi ne olabilir ne yapmam lazim.bana birsey soyleyin lutfen cok uzuluyorum. 

 

Cevap:

Merhaba

Anlattığınız özelliklerin çocuğunuzun mizacı ile ilişkili olduğunu düşünüyorum. Babanın gittiği dönemde ağlaması beklenen bir tepki, ayrılık dönemi ve sonrasında duygusallığına ve ağlamalarında artış olabilir. Babanın ayrılma dönemlerinden önce çocuğu ayrılığa hazırlamanız yaşadığınız şikayetleri azaltmada yardımcı olabilir. Ayrılık döneminden sonra duygularını dışa vurmasına yardımcı olun. Babayla ayrılıkla ilgili konuşmanız, bu konuda oyunlar oynamanız, öyküler veya resimler yoluyla bu konuyu işlemeniz duygularını aktarmasında yardımcı olabilir. Ağlamaları ayrılma dönemleri dışında sürekli oluyorsa çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Kızım yemek yemiyor

Soran: YAK, 27.12.2015, Denizli

Soru:

Mrb benim 5 buçuk yaşında kızım var.yemek yemeyi hiç ama hiç sevmiyor bu yaşına kadar devamlı ve sadece çorbayla beslendi. Arada makarna yiyiyor başka bişey yediremiyorum. Zorladığımda kusuyor bide çok sık hasta oluyor . 2 aylıkda kardeşi var onuda kıskanıyor sanırım ne yapmalıyım hocam?  

Cevap:

Merhaba

Öncelikle bir çocuk psikiyatristinden yardım almanızın gerekli olduğunu düşünüyorum. Yeme konusunda lütfen zorlamayın. Yeme konusunda zorlama var olan yeme sorununu arttırır. Zorlama çocukta kusma, yeme reddi, travmatik deneyimler nedeniyle yemekten korkma gibi belirtilere neden olabilir. Gelişimini çocuk hekimine takip ettirin, gelişimi normal olduğu sürece yeme konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Kendi yemesini teşvik edin. Yeni tatları zorlamadan denemesini sağlayın

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Yerinde duramayan çok hareketli olan her çocuk illaki dehb midir

Soran: SÖ, 3.1.2016, Gaziantep

Soru:

Yerinde duramayan çok hareketli olan her çocuk illaki dehb midir 

Cevap:

Merhaba

Her hareketli çocuk Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu( DEHB) değildir. Hareketlilik ile birlikte aşağıda sıraladığım belirtiler varsa ve bu durum çocuğun yaşantısının olumsuz yönde etkiliyorsa DEHB'den söz edilebilir.

Ø  Dikkatini ayrıntılara verememe, dikkatsizce hatalar yapma
Ø  Ders çalışırken,ödev yaparken ya da oynadığı etkinliklerde dikkati sürdürememe
Ø  Doğrudan kendisine konuşulduğunda dinlemiyormuş gibi görünme
Ø  Okul ödevlerini tamamlayamama
Ø  Üzerine aldığı görevleri ve etkinlikleri düzenlemekte zorluk çekme
Ø  Ders çalışma, kitap okuma gibi sürekli zihinsel çabayı gerektiren görevlerden kaçınma, bunlarda yer almaya karşı isteksizlik ve sürekli erteleme
Ø  Sık eşya kaybetme
Ø  Dikkatin dış uyaranlara kolaylıkla dağılması
Ø  Günlük etkinliklerinde unutkanlık.
Ø  Oturduğu yerde duramama,
Ø  Sınıfta ya da oturması beklenen diğer durumlarda oturduğu yerden kalkma
Ø  Uygunsuz olan durumlarda koşuşturup durma ya da tırmanma
Ø  Sakin bir biçimde oynamakta ya da boş zaman etkinliklerine katılmakta zorlanma
Ø  Sürekli hareket halinde olma
Ø  Çok konuşma
Ø  Sorulan sorunun tamamlanmasını beklemeden cevabını verme

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum harfleri ve sayıları erken öğrendi

Soran: KB, 29.12.2015, Kastamonu

Soru:

4 yaşındaki oğlum bırseyler ogretmeyı kabul etmıyor.cıs egıtımını daha uenı tamamladık.bunun yanında çok dıkkatlı bı cocuk.8 aylık yürüdü anne baba demeden rakamları ogrendı 2,5 yasında 100 e kadar hangı sayıyı sorarsak biliyordu 3,5 yasındada harflerı ogrendı geometrik cısımlere çok sevıyor ama ince motor gelişimi yok denecek kadar az bazen çok akıllı bı çocukken bazen 1 yaşındaki çocuk zekası var gıbı doktora da görürdüm öğrenmeye kabul etmıyor okul zamanı bı problem olursa bıdaha getırın dedı ne yapmalıyım teşekkürler sımdıden  

 Cevap:

Merhaba

Oğlunuzu çocuk psikiyatri uzmanı görmediyse mutlaka çocuk psikiyatri uzmanına gösterin. Erken yaşta rakamları ve harfleri öğrenen çocuklara mutlaka çocuk psikiyatrisi değerlendirmesi yapılması gerekir.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum kekeliyor ve altını ıslatmaya başladı

Soran: ŞA, 31.12.2015, Zonguldak

Soru:

Benim oglum 2008li 2.sinifa gidiyor dikkat eksikligimiz var derslerinde başarısız ve heyecanlandiginda kekelemesi var bu son zamanlar altina yapmalar basladi okulda ve okuldan sogumaya basladi birden sinirleniyo aglamaya basliyo ne yapmam lazim cok uzuluyorum 

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun alt ıslatması ve kekelemesi ruhsal bir zorlanma yaşadığını düşündürüyor. Derslerdeki başarısızlık, okula karşı isteksizliği arttırır ve çocukların yetersizlik duygusu ve üzüntü yaşamalarına neden olur. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda bu sorunları daha sık görmekteyiz. Dikkat eksikliği tedavi edilebilen bir bozukluktur.  Çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Kızımda takıntılar başladı

Soran: KE, 5.1.2016, Gaziantep

Soru:

Kızım 11 yaşında cok sık el yıkamaya başladı.bazı şeylere cok takıyo.her konuda aşırı tepkili ve abartıcı davranışları var.uyku düzeni yok cok zor uykuya dalıyor neyapmalıyım.dr gitmek istemiyor.cok üzülüyorum :(

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzda Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB-Takıntı hastalığı) ve kaygı bozukluğu belirtileri olduğunu düşünüyorum. OKB tedavi edilmediğinde çocukların yaşantısını ciddi şekilde etkileyebilecek boyutlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzu ikna ederek Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerektiğini düşünüyorum.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum her istediğini ağlayarak yaptırıyor

Soran:İK, 6.1.2016, Aydın

Soru:

Benim oğlum dört buçuk yaşında.her istediğini ağlayarak yaptıran bir çocuk.babası her istedigini alıyor ve yoktan hayir dan anlamıyor.krese gidiyor öğretmene dikkatini verip dinlemiyormus.son günlerde çok hırçın.sınırlı hiç uyumlu değil ne yapabiliriz. Iki yaşında kız kardeşi var acaba önünü kıskanıyor. 

 

Cevap:

Merhaba

Çocukların kurallara uymayı öğrenebilmesi için anne ve babanın ortak bir tutum sergilemesi çok önemlidir. Anne ve babanın kural ve sınırlarının aynı olması gerekir. Bir ebeveynin "Hayır" dediğine diğer ebeveynin "Evet" dememesi gerekir. Çocuk ağladığı için istediği yapılırsa ağlama davranışı giderek artar. Buna dikkat etmelisiniz. Hırçınlığı ve sinirliliği devam ederse çocuk psikiyatrisi uzmanından yardım alabilirsiniz.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum çok hareketli ne yapmalıyım

Soran:YK, 7.1.2016, Antalya

Soru:

2 yaşında oğlum Var çok hareketli yemek yedirirkene uyuturkene çok Zorlanıyorum durdurmuyorum oyuncakları ilgi odağı değil hep kapılar koltukların tepeleri ilgi odağı birde kim olursa olsun herkesin arkasından ağlıyor ve Bu durum benim hiç hoşuma gitmiyor ne yapmalıyım  

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuza mutlaka hareketlilik olanağı sağlamalısınız. Parklar, yaşına uygun fiziksel aktiviteler, yaşıtları ile birlikte olabileceği ortamlar çocuğunuz için yararlı olacaktır. Çocukla oyun oynama ve etkinlik yapma çabalarınızı sürdürün. Oyunlar ve etkinlikler çocuğun dikkatini geliştirmeye yardımcı olur. Hazır olduğunuzu düşündüğünüz dönemde kreşe başlatabilirsiniz. Ağlama davranışının dönemsel olduğunu düşünüyorum. Ancak yaşıtları ile yeterince zaman geçirememekten kaynaklı da olabilir.Yaşıtları ile geçirdiği süreyi  artırdığınızda ağlama davranışı azalabilir.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Hiperaktivite ve gelişimsel sorunlar

Soran: EU, 7.1.2016, Bursa

Soru:

 

merhaba, oğlum 2012 nisan doğumlu okulda psikolog denver testi uyguladı ve 3 uyarı maddesinde şüpheli cıktı.bununla beraber yerinde en fazla 5 dk oturuyor ders devam ederken bir anda çığlık atıyor sebepsiz ışık açıp kapatıyor sınıftaki oyuncaklarla oynarken hırlatıp atıyor arkadaslarla iletişimde olumsuz (tükürme vurma itme v.s. davranışlar sergiliyor sandalyesini yere sürterek rahatsız sesler çıkarıyor bununla beraber su ile oynamayı cok seviyor sınıfta bu davranışları sebeiyle uyum problemi yaşıyoruz diye okul psikologundan not geldi çok şaşkınım doktor bey ne yapacağımı bilemiyorum yazaken bile cok kötü oluyorum 

 

Cevap:

 

Merhaba

Çocuğunuzun Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yönünden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hiperaktivite belirtileri yoğun olan çocuklar dinleyememe, odaklanamama,etkinliklere katılmama gibi nedenlerle okul öncesi eğitimden yaşıtları kadar faydalanamayabilir ve gelişimsel olarak olumsuz yönde etkilenebilir. Bazı çocuklarda eğitimden daha çok yarar sağlayabilmesi ve uyum sorunlarını çözülebilmesi için okul öncesi dönemde hiperaktivitenin tedavisi gerekebilir. Bu nedenle çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlumun ders başarısı düştü

Soran, MC, 7.1.2016, Bilecik

Soru:

Meh aba doktor bey. Bizim problemimiz şu;12 yaşındaki oğlum bu seneye gelinceye kadar derslerinde gayet başarılı bır öğrenciydi. Ama bu sene öğretmenleri derste ve okul içindeki hareketlerinin değiştiğini ve derslerinin ciddi anlamda düşüş olduğunu söylediler. Geçen seneye kadar bır futbol kulübünün alt yapısında top oynuyordu ama bu sene hava muhalefeti ve cumartesi günleri kurşunun olmasi nedeni ile biraz ara verdi. 2 ay öncede bi r kardeşi dünyaya geldi. Ama biz onunla da ilgileniyoruz yani onu dıslamadık. Birseylerden çok çabuk sıkılıyor yani hayatta hiç bır şey onu tatmin etmez oldu. Her şeyin sadece onun için bır kaç günlük zevki var sonrası yok. Bize bır yol gösterisiniz seviniriz. Teşekkür ederim......  

Cevap:

 

Merhaba

Oğlunuz ergenlik döneminde.Ergenlik döneminde duygusal değişkenlikler ve dalgalanmalar görülebilir.Ayrıca  kardeş doğumuna uyum sağlamakta zorlanmış olabilir. Bu etkenler yaşadığı duygusal değişikliğin ve okul sorunlarının nedeni olabilir. Onunla zaman geçirmeye devam edin. Ayrıca gittiği futbol kursuna tekrar başlatmanızı öneririm. Sportif ve sosyal etkinliklerini arttırmanız yararlı olacaktır. Çocuğunuzun şikayetleri devam ederse Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum çok hareketli nasıl iletişim kurabilirim

Soran: ÇS, 9.1.2016, Ankara

Soru:

İyi gunler hocam oglum 2,5 yasinda ve cok hareketli durdan sustan anlamiyor misafir gelince veya biz gidince kisacasi baskalarini gorunce daha cok simariyor durduramiyorum nasil anlatabilirim cocugumla nasil iletisim kurabilirim bilmiyorum yardimci olursaniz cok sevinirim simdiden Allah razi olsun

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuza fiziksel aktivite yapabileceği ortamlar sağlamanız çok önemli. Yaşına uygun sportif faaliyetler fayda sağlayabilir. Ayrıca park ve oyun alanlarında geçirdiği süreyi arttırmaya çalışın. Gününü kaliteli ve yapılandırılmış etkinliklerle doldurmak sorununuzu azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle kreşe başlatmayı düşünebilirsiniz. İletişim kurarken kısa ve somut cümleler tercih edin. Az sayıda ve net kurallarınız olsun. Aşırı kurallar koymaktan ve uyarmaktan kaçının.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Kızım sürekli yatmak istiyor

Soran: SÖ, 12.1.2016, Muğla

Soru:

Hocam merhaba daha oncede size bir sorum olmustu. Bu sefer farkli bir soru sormak istiyorum ve yardımcı olmanizi rica ediyorum. Kizim son3 gündür gun icinde surekli yatmak istiyor uzanmak istiyor. Herhangi bir oyuncak falan oynamak istemiyor bir mutsuzluk icinde diyebilirim. Surekli uzanmak istemesini de anlayamiyorum. Bunlarin sebebi ne olabilir bana yardımcı olursanız cok sevinirim. Iyi calismalar

 

Cevap:

 

Merhaba

Bu şikayetler için çocuk doktoruna başvurmanız gerekiyor. Şikayetlerin tıbbi bir hastalığa bağlı olup olmadığının araştırılması gerekir. Tıbbi bir neden yoksa ve şikayetleri devamlılık gösterirse çocuk psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum hırsızlık yapıyor

Soran: SK, 13.1.2016

Soru: Denizli

Hocam 14 yasinda ogkum var hirsizlik yapiyor nasil bir yol izliyecegimizi bilmiyoruz yardimci okursaniz cok minnet duyarim tsk ederim 

Cevap:

Merhaba

Lütfen zaman kaybetmeden Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanına başvurun. Çocuğunuzun değerlendirilip tedavi başlanması gerekiyor. Tedaviye erken başlanması iyileşme şansını arttırır. Yaptığı davranışı ve sonuçlarını onunla açık bir şekilde konuşun ayrıca kesinlikle yapmaması gerektiğini ve sizin bu davranışını takip edeceğinizi net bir şekilde ifade edin.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

İğne fobisi

Soran: EK, 18.1.2016, Bilecik

Soru:

Mehmet Hocam iyi çalışmalar,
8 yaşında, ilkokul 3. sınıfta okuyan bir oğlumuz var. geçtiğimiz yaz oğlumu sünnet ettirmek için özel bir hastanede randevu aldık. önce genel anestezi ile sünneti gerçekleştirmeyi planladık. sünnet için doktorumuz, kan alınmasını istedi. Fakat oğlumuz iğne fobisi olması sebebi ile doktorumuza, lokal anestezi ile sünnet olmak istediğini belirtti. bizde bu yönde hazırlık yaptık. doktorumuz sünnet yapmak için odaya elinde iğne ile geldiğinde, oğlumuz korkup ağlayarak etrafındakilere aşırı tepkiler vererek sünnet olmak istemediğini belirtti. Aynı olayın 2 kere tekrar etmesine bağlı olarak doktorumuz, sünetti 1-2 sene ötelemenin oğlumuz için daha iyi olacağını belirtti. 
Zaman geçtikçe sünnetin daha zor olacağı kanaatindeyim. Sünnet konusunda iğne fobisine bağlı olarak ikna edemiyoruz. ne yapmamızı tavsiye edersiniz? teşekkür ederim 

Cevap:

Merhaba

Sünneti ertelemek sorunu çözmeyebilir. Çocuğun yaşı büyüdükçe bu konuda ikna olması beklenebilir ancak iğne fobisi devam ettiği sürece ikna etmeniz mümkün olmayabilir ve yaş ilerledikçe bu konuda daha da zorlanabilirsiniz. Çocuğunuz için genel anestezinin daha uygun bir tercih olduğunu düşünüyorum. Lokal anesteziyle sünnet sırasında korku ve kaygı yaşama olasılığı daha yüksek. Çocuğunuzu kan verme konusunda ikna etmeye çalışın. Bunu başaramazsanız iğne fobisinin tedavisi için çocuk psikiyatrisine başvurun. 

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Özgül Öğrenme Güçlüğü

Soran: HÇ,19.1.2016, Eskişehir

Soru:

8yaşında bir kızim var.Derslerinde arkadaşlarına göre hep geri kalıyor.Sene,hafta,ay,yıl ...birbirine karıştırıyor.3 basamaklı sayıları okuyamıyor.Çabuk sinirleniyor.Çok duygusal.Şimdi 3. sınifa gidiyor.okumayı zor söktü.Tek başına oyun oynamaktan hoşlanıyor.Bu günlerde iştahıda azaldı.internetten araştırdim.Ögrenme güçlügü belirtileriyle benzeşiyor. Bana yardımcı olumusunuz. 

Cevap:

Merhaba

Okuma gecikmesi, yavaş okuma, ders başarısızlığı, zaman ve yer-yön kavramlarını karıştırma, sayıları veya harfleri öğrenmede zorlanma gibi belirtiler Özgül Öğrenme Güçlüğü'nde(ÖÖG) gördüğümüz belirtilerdir. Çocuğunuzun ÖÖG yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. ÖÖG için bireysel eğitim desteği gerekebilir. Bu konuda doktorunuz sizi yönlendirecektir. Lütfen çocuk psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlumun geç olgunlaştığını düşünüyorum

Soran: HB, 21.1.2016, Aydın

Soru:

Merhabalar...5yaşında bir oğlum var. Yaşıtlarına göre daha geç olgunlaştığını düşünüyorum. Anaokuluna gidiyor, oradan bize etkinlik kitapları verdiler. Oturup o etkinlikleri yapmak istemiyor. Karalıyor kitapları. Bir de bir şey anlatmaya çalıştığımda dinlemeden bağırmaya ve bana vurmaya başlıyor. Kıyafet takıntısı var. Sürekli beyaz ve yakalı tişörtünü giymek istiyor. Yıkamama izin vermiyor. Anlatıyorum, yıkayıp kuruyunca tekrar giyeceksin diyorum. Hayır diye bağırıyor. Çarşıya bile sorunsuz çıkamıyoruz mutlaka benimle inatlaşacak bir şey buluyor. Nasıl davranmalıyım? Yardımınızı bekliyorum. İyi günler.

Cevap:

Merhaba

Önceki dönemlerde kreşe gitmediyse ve etkinlikler yapmadıysa etkinliklerde zorlanabilir ve isteksiz davranabilir.Bu nedenle etkinlikleri yapma konusundaki çabanızı sürdürün. Etkinlikleri yapma konusunda baskı ve zorlamadan kaçının, eğlenceli hale getirmeye çalışın,teşvik edin ve ödüllendirin. Dikkat süresinin giderek artacağını düşünüyorum. Tutumlar konusunda danışmanlık almanızın yararlı olacağını düşüyorum. Gereksiz konularda çocukla inatlaşmaktan kaçının ancak önemli konularda kurallarınız net olsun ve kararlı davranın. Örneğin size vurmasına kesinlikle izin vermeyin. Söz ettiğinin takıntılar yaygınsa ve şiddetliyse mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca etkinliklerde zorlanmasının altında dikkat sorunları ve gelişimsel sorunlar yatıyor olabilir bu nedenle mutlaka çocuk psikiyatrisine başvurun. 

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum nesneleri kemiriyor

Soran: SŞ, 6.1.2016, İzmir

Soru:

Oğlu 16 yaşında kas pasif hastası bir süredir kalem şişe kapağı plastik olan malzemeleri ısırıyor yutmuyor fakat kemiriyor. Bedensel sorunu var zihinsel rahatsız değil. Birde dikkat bozukluğu ola bileceği söyleniyor.lise 2 de okuyor. 

Cevap:

Merhaba

Söz ettiğiniz malzemeleri ısırma, kemirme davranışı ile ilgili oğlunuzla görüşme yapılmasında fayda var. Bu gibi alışkanlıkların altında kaygı endişe gibi durumlar yatıyor olabilir. Ayrıca dikkat bozukluğunun değerlendirilmesi gerekiyor. Lütfen Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Çocuklarda kaka tutma ve kabızlık

Soran: HM, 14.1.2016, İstanbul

Soru:

MEHMET BEY MRB 3 YAŞINDA OĞLUM VAR KABIZLIK SORUNU YAŞIYORUZ. TIP FAK.GASTROLOJI BÖL. GÖTÜRDÜK SADECE TAHLİL YAPTILAR HİÇ BİR SIKINTI OLMADIĞINI SADECE KORKTUĞU İÇİN TUVALETİNİ TUTTUĞUNU VE DAHA SONRA BUNU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMİŞ OLABİLECEĞİNİ SÖYLEDİLER.HER DEFASINDA TUVALETİNİ YAPACAĞI ZAMAN BİR YERDEN TUTUNUP AĞLAYARAK YAPMAYA ÇALIŞIYOR. BİR ÇÖZÜM BULAMADIK NEDEN KAYNAKLANABİLECEĞİ KONUSUNDA YARDIMINIZA İHTİYACIMIZ VAR PSİKOLOJİK OLABİLİR Mİ? BİRDE YAPMAKTAN KORKTUĞU İÇİN TUVALETE OTURMUYOR . TEŞEKKÜR EDERİM

Cevap:

Merhaba

Kabızlık sorunu olan çocuklar tuvaletini yaparken ağrı duyar, ağrı duyduğu için korkar ve tuvaletini tutmaya başlar. Tuvaletini tuttukça kabızlık arttığı için tuvaletini yaparken daha çok ağrı duyar bir kısır döngü oluşur. Tuvaletini yapmakla ilgili korku ve kaygı giderek artar ve sorun büyür. Önemli noktalardan biri tıbbi tedavi alarak yaşadığı kabızlık sorununu en aza indirmektir. Çocuk tuvaletini yaparken ağrı duymamasını sağlamak gerekir. Bu şekilde kaygısı yavaş yavaş azalacaktır. Tuvalet konusunda zorlama, korkutma ve baskıdan kaçınılmalıdır. Bu tutumlar kaygıyı daha da arttırır. Tuvalete oturması için teşvik edici ve özendirici çabalarınızı sürdürün. Kaygının şiddetli olduğu durumlarda psikiyatrik yardım almak gerekebilir bu amaçla çocuk psikiyatrisine başvurabilirsiniz.

 

İyi günler
Uzm.Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir 

Oğlum her şeye hayır diyor

Soran:MA, 02.12.2015, Bartın

Soru:

Merhaba, 28 Aylik bir oglum var. Yapilmasi zorunlu olan konularda da hayirci olmasi nedeniyle gercekten hayatimiz olumsuz etkileniyor. Ornegin doktor randevum var ama onu evden cikaramiyorum kucagimda goturmeye calisirsam sinirlenip kuvvetle direniyor. Bunu nasil asabiliriz. Tesekkurler. 

Cevap:

Merhaba

2-3 yaş döneminde çocuklarda karşı gelme davranışını daha çok görüyoruz. Genellikle dönemsel bir özellik olup yaşla birlikte azalma bekleriz. Çocuğun yapısı ve anne babanın tutumları karşı gelme davranışlarını etkiler.Bazı çocuklar geçişlerde, değişikliklerde daha çok zorlanabilir. Örneğin dışarı çıkmadan önce çocukla konuşarak bu duruma hazırlamak sorunu azaltmada yardımcı olabilir. Karşı gelmeleri azaltmada anne babanın tutumları çok etkilidir.Çocukların karşı gelmelerini azaltmak için anne babaların kararlı ve tutarlı bir tutum sergilemesi önemlidir. Kurallarınız az sayıda ve net olsun. İstediği yapılmadığında ağlama veya öfke davranışları sergilese de istediğini yapmayın ve bu davranışlarını mümkün olduğunca görmezden gelin. Bu şekilde karşı gelme davranışlarında azalma bekleriz.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum altını ıslatmaya başladı

Soran: HC, 18.11.2015, Balıkesir

Soru:

Merhaba benim oglum 5 yaşında ve bu sene ana sınıfına basladı. 1 yıldır altını bezlemiyorum. Gündúzleri tuvalet sıkıntımız yok. Geceleride 1 kere tuvalete götürüyordum ve sabaha kadar hic çiş yapmıyordu. Bazı zamanlarda kendisi gece uyanıyordu. Ana sınıfına basladıktan sonra gece altına kacırmalara basladı. Sorduģumda uyanamadığını söylüyor. Ne yapmam lazım lütfen cevap yazarmısınız. 

Cevap:

Merhaba

Anasınıfına başlama gibi uyum süreçlerinde çocuklarda kaygı artışı, alt ıslatmada artış gibi belirtiler görülebilmektedir. Alt ıslatması olduğunda olumlu veya olumsuz tepkiler vermekten kaçının. Takvim yöntemi uygulayabilirsiniz. Ayrıca gece kaldırmaya devam edin. Alt ıslatma devam ederse çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum evde öfkeli ve söz dinlemiyor

Soran: FS, 30.11.2015, Ankara

Soru:

 

Oğlum 12 yaşında.Zeki akıllı okulunda başarılı okulda çok hareketli derste bile yerinde duramayan konuşkan bir çocuk.Fakat evde bilgisayara veya resim yapmaya daldı mı hiç yerinden kalkmayan çocuk.Bize kardeşine çok yakınlarına asabi ve çok sert ani kalkışları var.Bu 2-3 yıldır böyle.Ben biliyorum,benim söylediğim doğru diye düşünüp karşısındakini dinlemiyor.Kendi keyfini rahatını düşünen bir çocuk.Ben çalışıyorum evde genelde yalnız kalma fırsatı çok oluyor.Yalnızken istediğini yapıyor.Okulda çok sevilen saygılı bir çocuk ana evde inadına aksi ve söz dinlemeyen bir çocuk ben oğlum için çok üzülüyorum.Benide çok üzüyor yakın akrabalarımıda.Psikolojik destek alalım diyorum oğluma asla kabul etmiyor.Ne yapabilirim yarcımcı olurmusunuz.Şimdiden teşekkürler. 

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzla ilişki boyutunda problemler yaşadığınızı düşünüyorum. yardım almanız yararlı olacaktır. sorumluluklarını yerine getirdiği sürece yaşına uygun konularda kendi başına karar almasında sakınca görmüyorum ancak her konuda bunu yapması uygun değil. Ergenlik sürecinde anne baba müdahalesinin mümkün olduğunca az ve yerinde olması çok önemli ama gerekli durumlarda sınır koymaktan çekinmeyin ve bu konuda kararlı davranın. Sportif etkinliklere yönlendirmeniz yararlı olabilir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum çok hareketli

Soran: SÇ,10.12.2015, Ankara

Soru:

 

5 yaşında oğlum var.
aşırı hareketli bazen sınırları aşıp kendine zarar verebilio çarparak çok çabuk sıkılıyor oynadığı oyunlardan birlikte zaman geçirmek istesek dicem o da çok zor oluyor durmuyor çünkü onu istemem bunu yapalım diyerek daldan dala atlıyor dikkat sıkıntımız var biraz ama unutma huyu hiç yok hatta benden daha sağlam hafızası var diyebilir bide son zamanlarda çok yalan söylemeye başladı yaptığına yapmadım der yada babam yaptı annem yaptı diyerek suçlama yapar .. Nasıl bir yardım alabiliriz acaba bize yardımcı olurmusunuz hocam

 

Cevap:

Merhaba

Öncelikle Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yönünden değerlendirme yapılması için çocuk psikiyatrisine başvurmanızın gerekli olduğunu düşünüyorum.Çocuğunuz okul öncesi eğitime gitmiyorsa mutlaka gönderin. Anasınıfı gibi yapılandırılmış ortamlar çocuklarda görülen hareketlilik ve dikkat sorunlarını azaltmada yardımcı olmaktadır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

15 aylık oğlum saçımı çekiyor

Soran:ESM, 12.12.2015, İzmir

Soru:

Oğlum 15aylık sürekli saçımı çekiyor ve canım yanıyor yapma dediğimde bile yapıyor yapması normal mi yoksa değil mi

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun saçınızı çekmesi yapılmasını istemediğimiz bir davranıştır. Bu gibi davranışlar çocuğunuzun yaş döneminde görülebilmekte ve yaşla birlikte azalma göstermektedir. Çocuğunuza yapma derken ses tonunuz,mimikleriniz davranışlarınız ile kararlı olduğunuzu hissetirmelisiniz. Bu davranışa sizin veya etraftakilerin verdiği çelişkili tepkiler(gülme gibi) davranışı arttırabilir. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Tuvalet eğitimine ara vermeli miyim?

Soran: SP,13.12.2015, Adıyaman

Soru:

Oglum 28 aylık,henüz tuvalet eğitimine başlamadım ama arada tuvalete ya da klozete götürüyordum çişini ve kakasını yapiyordu ama tasla,suyla,tuvalet kağıdıyla çok oynuyor diye müzikli oturan aldım ve tuvalet eğitimine başladım ama oturagi hiç sevmedi ne yaptıysam oturtamadim işin kötü tarafı klozete ve tuvalete de gitmek istemiyor artık,tuvalet eğitimine ara verdim ama hala istekli değil ben bezimë yapıcam diyor,tekrar denesem mi,yoksa biraz daha bekleyelim mi? 

Cevap:

Merhaba

Tuvalet eğitimine bir süre ara vermenizin daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çocuğunuz tuvalet eğitimine henüz hazır olmayabilir. Hazır olduğunu düşündüğünüzde tekrar deneyebilirsiniz. Oturak yerine klozeti kullanmasına izin verebilirsiniz. Sevdiği şekilde tuvaletini yapmasına izin vermeniz eğitimi daha kolay vermenizi sağlayabilir. 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızımda konuşma gecikmesi var

Soran:SÖ, 23.12.2015, İzmir

Hocam merhaba. Iyi calismalar.benim kizim 32 sylik ve tam konusmaya dair herhangi bi cabasi yok bildigi kelimeleri söylüyor. Iki kelimelik cümle kuruyor sadece. Anne al gibi cumleler. Herhangi bir farkli kelimeler soyletmeye çalışıyorum inatlasip soylemiyor. Ne yapmamız gerekiyor. Sizden oneri rica ediyorum. 

 

Cevap:

Merhaba

Konuşma gecikmesi olan çocuklarda ifade edici dil( ifade etme becerisi) ile birlikte alıcı dilin de (anlama becerisi) değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirme için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur. Sadece ifade edici dil sorunu olan çocuklarda televizyon izleme süresinin kısıtlanması, sözel iletişimin arttırılması, kreşe başlatma konuşma gelişimini hızlandırmada yardımcı olabilir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum kreşte sürekli kendi başına oynuyor

Soran: ÇT, 12.11.2015, Kütahya

Soru:

merhaba
çocuğum 4,5 yaşında krese gidiyor. kreste kurallara uymayan çocukları uyarıyormuş ve dediği olmayınca vuruyormuş ve ağlıyormuş. kimse ile arkadaş olmuyor kendi başına oynuyormuş. bu arada çocuğum 3 yaşında sayıları 3,5 yaşında okumayı kendi kendine öğrendi ve hafızası çok güçlü hiç birseyi unutmuyor nasıl bir tutum içinde olabiliriz yardımcı olursanız sevinirim. iyi çalışmalar 

Cevap:

Merhaba

Okuma yazmaya erken geçme, arkadaş ilişkileri kuramama ve kurallara aşırı uyma belirtileri nedeniyle Çocuk Psikiyatrisi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Mutlaka Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanına başvurun. Yapılan değerlendirmeden sonra size daha sağlıklı bir yol gösterilebilir.İyi günler.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Çocuğumun davranışları aşırı derecede bozuldu

Soran: MA, 13.11.2015, Ankara

Soru:

selam hocam benim oğlum 8 yaşında hiperaktive dikkat bozukluğu ve davranış bozukluğu 4 yaşından beri bütün doktorlara götürdüm bir sürü ilaç kullandık yan etkilerinden dolayı kesmek zorunda kaldım şimdi hareketliliğini bişekilde umursamıyorum ama davranışları aşırı derecede bozuldu peçete yiyor en basiti ne yapmam gerekiyor lütfen bana bir yol gösterin ! 

 

Cevap:

Merhaba

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Davranım Bozukluğu uzun bir takip süreci gerektiren bozukluklardır. İlaç tedavileri ile birlikte, davranışçı yöntemler ve anne baba eğitimleri tedavi şansını arttırmaktadır. Lütfen biran önce Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Davranış sorunları

Soran: ÇÇ, 13.11.2015,Tokat

Soru:

Hocam merhaba. Öncelikle iyi çalışmalar. Ben direk konuya girmek istiyorum. 10 Yaşında 5. Sınıfa giden 1 oğlum var son 1 senedir oğlu. Da ciddi davranış bozukluğu okula derslere karşı ilgisizlik. Ciddi anlamda sorun yaşıyoruz babasıyla ayrıyız oğlum benimle yaşıyor gerçekden bir Yardıma ihtiyacımız var bu konuda bize yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdilik iyi çalışmalar  

Cevap:

Merhaba

Uyum sorunları, Depresyon, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gibi farklı psikiyatrik durumlar çocuklarda davranış sorunlarına neden olabilir. Psikiyatrik değerlendirme yapılarak, nedenin saptanması ve uygun tedavinin başlanması gerekir. Davranış sorunları  çocuğunuzun yaşadığı ruhsal zorlanmaların yansıması olabilmektedir. Eleştirel olmaktan kaçının. Çocuğunuzla birebir zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Sıcak bir ilişki ona yardımcı olabilmeniz için gereklidir. Davranışları ile ilgili beklentilerinizi somut, net ve anlaşılır şekilde ifade edin. Az sayıda, somut kurallarınız olsun ve kararlı davranın. Mutlaka sportif faaliyete yönlendirin.  Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurmanızı öneririm.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım öfke nöbeti geçiriyor

Soran: FS, 16.11.2015,Ankara

Soru:

Merhaba benim 4 ve 2 yaşlarında kizlarim var büyük kizin çok fazla tutturuyor ve bu siralarda kriz halinde kendini kaybedip beni issiriyo vuruyor ve sürekli ölmek istiyorum oldurcem seni gibi şeyler söylüyor neler yapabilirim

Cevap:

Merhaba

Çocuklarınızın bu davranışları ve söylemleri yeterince ilgi görmediğini düşünme ve kardeş kıskançlığına bağlı olabilir. Sizin sakin tepkiler vermeniz çok önemli, öfkeli tepkiler sorunu arttırabilir. Öncelikle onunla geçirdiğiniz zamanı arttırın.Her gün onunla birebir olduğunuz özel bir zaman ayırın ve istediği etkinlikleri birlikte yapın. Bununla birlikte size veya kardeşine vurmasına izin vermeyin. Bu davranışı sürdürürse düşünme-mola uygulaması gibi yöntemleri deneyebilirsiniz.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Oğlum yalnız yatmaktan korkuyor

Soran: EP, 17.11.2015, Kayseri

Merhaba 30.10.2001 dogumlu bir oglum var.korkularini hala atamadi.yalnizliktan ve gece tek yatmaktan korkuyor ve malesefki devamli babasiyla yatiyor gec kaldigimizin farkindayim ve yardiminizi bekliyorum

Cevap:

Merhaba

Oğlunuzun yaş döneminde bu korkuların aşılmış olmasını bekleriz. Oğlunuz kaygı bozukluğu belirtileri sergiliyor ve bu yaş döneminde de tedaviden fayda görme şansı oldukça yüksek.Yanız yatma konusunda kademeli bir geçiş yapabilirsiniz. Bu durumda en önemli etken anne babanın kararlı bir tutum sergilemesidir.  Bu konuda terapi almanızın yararlı olacağını düşünüyorum. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurabilirsiniz.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Baba kaybı

Soran: NK,21.11.2015, Ankara

Soru:

Merhaba Mehmet bey benim 12 ve 8 yaşında iki oğlum var .6 sene önce babamızı kaybettik büyük oğlum çok zor kabullendi babasının ölümünü psikolojik tedavi aldık.şimdi ise küçük oğlum sıkıntılı davranıyor bana ve abisine eziyet ediyor ders konusunda çok bunaltıyor acaba onunda bir tedaviye ihtiyacı olabilirmi.şimdiden teşekkür ederim 

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuz şikayetleri babasının kaybıyla ilişkili olabileceği gibi dönemsel etkenlere veya çocuğunuzun yaşadığı psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olabilir. Bu nedenle yardım almanızın yararlı olduğunu düşünüyorum.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Öğrenme Güçlüğü

Soran: SÇ, 21.11.2015, İzmir

Soru:

Benim oğlum 
19 yaşında ögrenme güçlüğü var diye düşünüyorum. Bu yaştada tedavisi var mı? 

 

Cevap:

Merhaba

Öncelikle öğrenme güçlüğünün altında yatan nedenin araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Zeka geriliği, Disleksi (Özgül Öğrenme Güçlüğü), Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu gibi durumlar öğrenme sorunlarına neden olabilir.Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tedavisinde ilerleyen yaşlarda da iyi sonuçlar alınmaktadır. Diğer durumlarda bireysel destek tedavileri uygulanmaktadır. Bireysel destek tedavilerinin ilerleyen yaşlarda etkisi daha sınırlı olsa da faydası olduğunu düşünüyorum.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Boşanma için ideal yaş var mı?

Soran:T, 22.11.2015

Soru:

 merhaba;
5,5 yaşında bir oğlum var. çok duygusal ve hassas bir çocuk. 10 yıllık evliliğimi bitirmek istiyorum. oğlum için bunun en doğru zamanı ne zamandır?  

Cevap:

Merhaba,

Boşanma için ideal bir yaş olduğunu düşünmüyorum. Boşanmanın değişik yaş dönemlerinde farklı etkileri olabilmektedir. Çocuğun yapısı ve anne babanın tutumları bu süreçte etkili olmaktadır. Boşanma sürecinde danışmanlık almanız çocuk adına yararlı olabilir.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Kızım çok çekingen

Soran: SE,25.11.2015,Ankara

Soru:

merhaba 5.5 yaşında bir kızım var.Anaokuluna gidiyor.çalışan anne babayız.kızım çok çekingen sessiz çok fazla arkadaşlarıyla iletişime giremeyen çoğu zaman mızmızlanan çok küçük şeyleri kafaya takan bu şeyler için ağlayan huzursuz memmun olmayan bi çocuk.basit bi örnek vereyim okulda yapılacak olan oyuncak gününe sırf oyuncak götürülecek ve hangi oyuncağı götüreceğine kara veremeyip bunun için ağlayan bu yüzden okula gitmek istemeyen rahat bi çocuk değil kaygılana kafaya takan enerjik hareketli çocuk gibi davranmayan kaygılı huzursuz çok fazla konuşmak istemeyen bi çocuk aslında daha anlatılacak çok şey var. Ama ne yapacağımızı bilemiyoruz büyüdükçe düzelir diyoruz ama daha zorlaşıyor yardımcı olursanız seviniriz teşekkürler. 

Cevap:

Merhaba,

Anlattığınız şikayetler çocuğun yaş dönemi veya yapısı ile ilişkili özellikler olabileceği gibi sosyal fobi dediğimiz duruma da bağlı olabilir. Sosyal fobisi olan çocuklarda aşırı çekingenlik, kalabalık ortamlarda kendisini rahat hissedememe,huzursuzluk, arkadaş ilişkileri kuramama gibi şikayetler görülür. Çocuğunuzun yaş döneminde sosyal fobi için öncelikle anaokuluna başlatma,sportif ve sosyal faaliyetlere yönlendirme gibi yöntemleri denemek gerekir. Çocuğunuzu yaş dönemine uygun etkinliklere yönlendirebilirsiniz. Sorunlarınız devam ederse çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Kızımda öğrenme zorluğu var

Soran: FK, 28.11.2015, İstanbul

Soru:

Merhaba doktor bey.Benim 11yaşında oğlum ve 7 yaşında kızın var.ben ikisinede laf anlayamıyor.ikiside hiperaktif.birbirlerine zarar veriyorlar.kızda öğrenme zorluğu var.busene 1sınıf.arkadaşları hece birleştiriyor benim kız harfleri daha tanımıyor.ne yapmam lazım bana yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekürler. 

Cevap:

Merhaba

Lütfen biran önce Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi uzmanına başvurun. Kızınız okuma yazmayı öğrenme döneminde olduğu için geç kalmamanız gerekiyor. Kızınızın yaşadığı öğrenme güçlüğünün nedenlerinin araştırılması ve tedavi başlanması önemli.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Oğlum yurtdışında yaşamaya alışamadı

Soran:GO,28.11.2015, İtalya

Soru:

Merhaba
Benim 12 yasini yeni dolduran bir oglum var. Tek cocuk ve aramizda iletisimde sorunlar da olsa cevresi tarafindan hep mutlu bir cocuk olarak goruldu. Biz gecen sene sonunda onun da katilimi ile bir karar aldik ve yurt disinda yasamaya geldik. Agustos 2015 den beri italyada yasiyoruz. Ingilizce egitim veren bir okulda ve arkadas bulmak cok zor oldu. Ingilizcemiz vardi ama iletisimin olusmasi 2 ay aldi tam anlamiyla. 
Bizim problemimiz su ki Istanbuldaki gibi bir suru arkadasi olsun bizimle ya da yalniz kalmasin istiyor sanirim. Bizim onunla birarada degil de yarim saat soyle yorgunluktan devrilip yattigimizda surat asiliyor. Ne yapsam acaba cok da sıkıldim diyor. Acikcasi ne yapsak memnun edemiyoruz kendisini... evet zor bir durum ne kadar kitap getirsek okumasi icin hepsini yutuyor. Yetisemiyoruz. Istedigi herseyi bulamiyor uzuluyor ama ben ne yapabilirim. Donebiliriz diyorum her seferinde teog sinavi var donmem diyor. Yani boyle kilitlendim kaldim. Oneriniz nedir nasil yaklasabilirim... 

 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun uyum süreci yaşadığını düşünüyorum. Çocuklar okul değişikliği veya şehir değişikliğinde dahi ciddi uyum zorlukları yaşayabilmektedir bu nedenle ülke değişikliği gibi bir duruma uyum göstermesi zaman alabilir. Çocuğunuza zaman tanıyın ve bu süreç içeresinde gözleyin. Sosyalleşmesini desteklemeye çalışın.Uyum sürecinde yaşanan güçlüklerin giderek azalmasını bekleriz. Uyum güçlükleri devam ederse bu konuda danışmanlık alabilirsiniz.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Oğlum kreşe alışamadı

Soran: SK, 30.11.2015, Kütahya

Soru:

Iyi gunler hocam benim 31 aylık (9 nisan 2013) bir oğlum konuşma geriliginden dolayi (tek kelimeleri cok yeni yeni iki kelimelerede başladı) kreşe gonderiyoruz ama kreste hep kendi başına oynuyor hic cocuklara katilmiyor 4 ay dir gidiyor kameradan izliyorum ama hep ya kiyida duruyor yada tek basina oynuyor bunun nedeni ne olabilir Teşekkürler 

Cevap:

Merhaba

Dört ay gibi bir sürede çocuğun kreşe alışma sürecini tamamlamasını ve diğer çocuklarla etkileşiminin artmasını bekleriz.Ancak çocuğunuzun halen diğer çocuklarla etkileşiminin yeterli olmadığı anlaşılıyor. Bu durum iletişim problemlerine veya kaygı sorunlarına bağlı olabilir. Bu nedenle mutlaka çocuk psikiyatrisi değerlendirmesi gerekiyor.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Bebeğimiz uykuya dalamıyor

Soran: CE 15.10.2015, Aydın

Soru:

Merhaba
5,5 aylik oglumuz gece uykularina dalarken cok agliyor uyumak istiyor fakat bir turlu dalamiyor uzun saatler ugrasiyoruz ve sonunda uyuyor konuyla ilgili yardimci olabilirseniz cok sevinirim.tesekkurler 

Cevap:

 Merhaba

Toplumumuzda geleneksel olarak sık kullanılan sallayarak, besleyerek uyutma uyku problemlerini arttırabilmektedir. Uyku sırasında bebekler aylara göre değişen sıklıklarda uyanmaktadır. Kendi başlarına dalabilecekleri halde sürekli sallanarak veya beslenerek uyudukları için kendi başlarına uykuya dalmayı öğrenememekte ve aynı uyaranı istemektedir. Bu durum bebeğinizin yaş döneminde ülkemizde çok sık yaşanan bir durumdur ve yaşla birlikte azalma göstermesini bekleriz. Yaşadığınız uyku sorununun çözümünde bebeğin kendi başına uykuya dalmasını amaçlayan uyku eğitimleri işe yarayabilir ancak bu eğitimlerin size uygun olup olmadığını gözden geçirmeniz önemli. Ayrıca çocuk doktoruna başvurarak fiziksel açıdan bir değerlendirme yaptırın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğuma televizyon izletmeli miyim?

Soran: NK, 16.10.2015, Kocaeli

Soru:

merhaba bizim sorunumuz da surekli televizyon istemesi normalde izletmiyordum telvz.ama artik istiyo ve onune gecemiyorm.boyama,cizim,oyun hamuru oynardk kitap okur kizima resimleri okuttrurdm ve oyuncaklariyla oyunlar kurardik.disari cikarirdm ama hicbirini istemiyo sadece televizyon istiyo gunde 1veya2 saat aciyorm yetersiz geliyo kapatmami istemiyo kapatip oyuna daliyorz bi 5dk sonra yine istiyo boyle devam ediyorz bi sure.artik pes edip aciyor.napmaliym caresism nerde yanlis yapiyorm.yada zamanami birakmaliym.

 

Cevap:

Merhaba,

Televizyon süresine kısıtlama getirmenizin sağlıklı bir tutum olduğunu düşünüyorum. Bu konuda kararlılık gösterin. Yaş dönemine göre kreş veya anaokuluna başlatabilirsiniz, kurslara katılımını sağlayabilirsiniz.Gününü kaliteli şekilde değerlendirebileceği etkinliklere katılımını sağlarsanız televizyon konusunda yaşadığınız sorunun azalacağını düşünüyorum.

 

 İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum okulda arkadaşlarına vuruyor ne yapabilirim?

Soran: HY, 18.10.2015, Manisa

Soru:

Cocugum cok hircin herkese vuruyo nasıl vurmasini engelleyebilirim anaokuluna gidiyor hic laf anlamiyor ogretmeni nasıl davranabilir 

 

Cevap:

Merhaba,

Vurma davranışı konusunda aile bireylerinin tutarlı davranması gerekir. Aile bireyleri farklı tutumlar sergilenmesi davranışın devam etmesine neden olmaktadır. Ayrıca çocuğa kesinlikle fiziksel ceza verilmemeli, yanlış model olunmamalıdır. Mutlaka öğretmenle işbirliği yapın. Okulda vurma davranışı sergilemediğinde ödüllendirme, sergilediğinde bilgisayar oyunu, TV gibi sevdiği etkinlikleri kısıtlama şeklinde yaptırımları deneyin. Ancak okulun açıldığı dönemden bu yana davranışlarında azalma olmadıysa mutlaka çocuk psikiyatrisine başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

İlaç kullanıyoruz ama oğlumun hırçınlığı geçmedi

Soran: BY, 19.10.2015, İstanbul

Soru:

Oğlum 2005 doğumlu 5,5 yasında konuşma terapisti eslıgınde konuştu geç konuşmasından kaynaklı hırçınlıkları vardı buda okul hayatında sorun çıkarıyordu 2.ci sınıfta zeka testi yaptım 130 çıktı daha sonra yardım aldım ilaç kullanmaya başladık ama kendisine karışıldıgınde ve küfür edildiğinde aynı tepkiyi gösteriyor ne yapmalıyım

 

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuza Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı konulmuş ve ilaç tedavisi başlanmış. DEHB olan çocuklarda öfke ve dürtü kontrol sorunlarını daha sık görmekteyiz. DEHB olan çocuklar sürekli olumsuz geribildirim ve aşırı müdahale ile karşılaşmakta ve bu durum öfke sorununu arttırabilmektedir. Bu tutumlardan kaçınmak yaşadığınız sorunu azaltmada yardımcı olabilir. Ayrıca öfke sorununu azaltmak için tedavisinde tekrar düzenleme gerekebilir. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Otizmli oğlum kakasını yapmıyor

Soran: FT, 20.10.2015, Ankara

Soru:

10yaşında otizmli bir oğlum var kakasını yapmıyor aylardır lütfen yardım edin 

Cevap:

Merhaba,

Lütfen öncelikle çocuk cerrahisi hekimine başvurun. Daha sonra çocuk psikiyatrisine başvurun. Şikayetiniz konusunda daha ayrıntılı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Sinirlilik ve söz dinlememe

Soran: BY,23.10.2015, İzmir

Soru:

Kizim 8 yaşında çok sinirli kesinlikle söz dinlemiyor kendi bildiğini yapıyor ilginize tsk iyi calismalar 

Cevap:

Merhaba

Kızınızın yaşadığı sinirlilik şikayetinin nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekiyor. Bu nedenle çocuk psikiyatrisine başvurmanızda yarar var. Söz dinlememe ve istediği yapılmayınca sinirlenme şikayetleri anne babanın tutumları ile yakından ilişkilidir. Çocuğa uygun sınır ve kurallar koyulmaması, tutturmaları veya ağlamaları sonucu çocuğun her istediğinin yapılması,anne baba arasında tutum farklılıkları(bir ebeveynin hayır demesine karşın diğer ebeveynin izin vermesi) bu sorunları arttırmaktadır. Bu konulara dikkat etmenizi öneririm.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum hareketli ve söz dinlemiyor

Soran: MK, 26.10.2015, İzmir

Soru:

mrb hocam.oglum 8yaşında.2.sınıf öğrencisi.cok hareketli ve hic söz dinlemiyor.artik caresiz durumdayim.2.5yaşında bi kız kardeşi var.kardes kıskançlığı dedik gecicek elbet dedik ama ısrarla devam ediyor yaramazliklarina.nolur yardim edin. 

Cevap:

Merhaba

Aşırı hareketlilik ve söz dinlememe şikayetleri olan çocukların Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu yönünden değerlendirilmesi gerekir. Bunun için Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanına başvurabilirsiniz.

Söz dinlemesini sağlamak için, aşırı kural koymaktan kaçının, kurallarınız kesin ve anlaşılır olsun. Sakin ve kararlı bir tutum sergileyin. 

Sürekli eleştirmekten kaçınmak çok önemlidir. Çocuğun sadece olumsuz davranışlarını değil olumlu davranışlarını da görmek, olumlu davranışlarını pekiştirmek davranışlarını değiştirmenize yardımcı olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Hırçınlık ve tuturma

Soran: HD, 26.10.2015, Ankara

Soru:

Merhabalar hocam biz anne baba calisiyoruz cocugumuzada 7 aydan beri babaanne bakiyor suan krese gonderiyorum oğlum 4.5 yaşında istedigi yapilmadigi zaman tutturmalar yapiyor inatlasiyor bir kaç defa ikaz ediyoruz her istediğin olmayacağına.dair bu defa vuruyor hircinlasiyor büyük tuvaletini söylüyor ama.küçük tuvaletini genelde söylemiyor tuvaleti varken soruyoruz tuvaletin varmı diye yok.diyor ama.sonra az az kıyafetiyne yapıyor tekken uyum sağlıyor ama.misafire gittigimizde yada eve misafir geldiginde simariyor dur u bilmiyor yemek yemedede prob lem yasiyoruz çalıştığımız.için ilgi eksikliği var babaanne cok simartiyor mutlak bunun bi etkisi vardir ne yapacagimiz.bilmiyoruz lütfen yardımcı olun....:( 

Cevap:

Merhaba

Babaannenin tutumları ile sizin tutumlarınız arasındaki farklılıklar çocuğunuzda söz dinlememe şikayetini arttıran önemli bir etken olabilir.  Tutumlar arasında farklılıklar varsa bu sorun çözülmeli, sınırlar ve kurallar konusunda ortak bir tutum belirlenmelidir.Çocukların kurallara uymasını sağlamak için anne babaların kararlı ve tutarlı bir tutum sergilemesi önemlidir. Kurallarınız az sayıda ve net olsun.  Hayır dediğinizde ağlama veya öfke davranışları sergilese de istediğini yapmayın ve bu davranışlarını mümkün olduğunca görmezden gelin. Bu şekilde karşı gelme davranışlarında azalma bekleriz. İdrar kaçırma olduğunda olumlayıcı veya olumsuz tepkilerden kaçının, üzerinde durmayın. Bir tablo tutarak idrar kaçırma olmadığında ödüllendirme yöntemini deneyebilirsiniz.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum uyku problemi çekiyor

Soran: ZS, 5.11.2015, Erzurum

Soru:

oglum 10 yasinda cok fazla uyku problemi cekiyor 20 gunu gecti yatma konusu acilinca agliyor yanina yatarak uyutmaya calisiyoruz gece uyanip yanimiza geliyor sureklu uyuyamiyorum uyuyamiyorum diyor ve agliyor benimde sinirlerim bozuluyor okulumuzda cocuk pedegoguna gittik baba ilgisiz dedi o kadarda ilgisiz olmadigini dusunuyorum ve esim ilgisini fazlalastirdi ama genede cozum olmadi cikmazdayim ne olur yardim edin bize nasil davranacagim ne yapacagim bilmiyorum size gelsrm ilac tedavisimi uygularsiniz ben ilac tedavisiz duzeltilecek bi cozum yolu istiyorum cok zor gunler geciriyoruz

 Cevap:

Merhaba

Uyku bozukluğunun nedenini kesin olarak saptayabilmek için ayrıntılı değerlendirme gerekir. Anlattığınız belirtiler çocuğunuzda kaygı bozukluğu olduğunu düşündürüyor. Kaygı bozukluğunda uyku sorunları,yalnız yatma korkusu gibi şikayetler sık görülür. Sportif etkinlik yardımcı olabilir ama yeterli geleceğini düşünmüyorum. Kaygı bozukluğunun tedavisinde terapi, ilaç tedavisi, terapi+ilaç tedavisi şeklinde tedaviler uygulayabiliyoruz. Tedavi çocuğa göre değişkenlik gösteriyor. Çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanızda yarar var.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızımın başarısı çok değişkenlik gösteriyor

Soran: OÖ, 31.10.2015, Ankara

Soru:

selam mehmet bey kızım 2004 aslında zekı bır cocuk fakat ılk okuldan berı ogretmenı ılede konusmam sonucu derslerınde cok ınısler ve cıkıslar ılk okulda ders sırasında sınıfta gezdıgını söylerdı sınavları hepp ınıslı cıkıslı oku sevmesıne ragmen bır okadarda sevmıyor ders calısırken kendını veremıyor ıstedıgınde basarılı not almasına ragmen ama bır turlu odaklanıp ders calısamıyor hıc bır aktıvedeteye katamıyorum fakat ogretmenlerı dahı bır cocuk bu kadar arkadas canlısı olamaz dıyor arkadası ıcın dersınden herseyınden vaz gecebılıyor dıyor buda okuldada böyle ve sonuta derslerıne etken okuluyor saygılarımla

Cevap:

Merhaba ,

Ders başarısında değişkenlik,ders çalışmak istememe,odaklanma sorunu gibi şikayetler olması çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olabileceğini düşündürüyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanına başvurmanızda yarar var.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Sınav kaygısı

Soran: NÇ, 8.11.2015, Kocaeli

Soru:

17 yaşında kızımda sınav kaygısı sorunu var yaklaşık 8 aydır lustral kullanmamıza rağmen artarak devam ediyor sabahları kalp çarpıntısı ile uyanıyor yeniden başka bir dr gittik oda mr ve eeg istedi bunlar gereklimi 

Cevap:

Merhaba

Sadece sınav kaygısı olan durumlarda genellikle MR veya EEG değerlendirmesine gerek duymayız ama doktorunuz muayenesinde nörolojik bir bozukluktan şüphelenmiş olabilir bu nedenle tetkikleri yaptırmanızı öneririm. Muayene yapmadan gerekli olup olmadığına karar vermek mümkün değildir. Sınav kaygısı ilaç kullanmasına rağmen devam ediyorsa ilaç değişikliği yapılabilir ayrıca tedaviye psikoterapi eklenmesi uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Konuşma bozukluğu

Soran: NK, 9.11.2015, İzmir

Merhabalar doktor bey. Oğlum 6 yaşında ana sınıfına gidiyor ama konuşurken harflerin cogunu ya yutuyor yada yanlış söylüyor geniz etine baktırdım normal çıktı ne yapmamız gerekir

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun konuşma terapisi alması gerekebilir. Bunun için Dil ve Konuşma Terapistine başvurmanız uygun olur.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum Hiperaktif mi?

Soran: AT 2.10.2015, İzmir

Soru:

Mrb 3 yaşında bir oğlum var.herşeyi atiyor eline ne geçerse balkondan aşağıya atiyor.sinirlenince vuruyor okula başladı.okulda çocuklara vuruyor ellerinden oyuncakları aliyor bağırıyor,zarar veriyor,kendi kendine oyuncaklarıyla oynarken bile sinirleniyor oyuncakları atiyor fırlatıyor nereye gelirse.herşeyden çok çabuk sıkılıyor okulda öğretmen şarkı söylüyor herkes eşlik ediyor o bakıyor sonra sınıftan kaçıyor...hiperktif mi değilmi bilmiyorum nasıl başedeceğimizi bilmiyorum...lütfen yardımcı olurmusunuz. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzu anaokuluna başlatmanız iyi olmuş. Çocuklar okula ilk başladıkları dönemlerde kurallara uymayabilir ama genellikle zaman içerisinde okuldaki kurallara uymayı öğrenirler. Bu süreçte okulla işbirliği yapmanız ve kuralları evde sürdürmeniz çok önemli.Özellikle vurma ve zarar verme davranışları konusunda tüm aile bireylerinin net ve kararlı bir tutum sergilemesi gerekiyor. Okula uyum sürecinden sonra da şikayetleriniz devam ederse Hiperaktivite yönünden değerlendirilmesi için çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum kreşe giderken çok ağlıyor psikolojisi etkilenir mi?

Soran: DÇ 30.9.2015, İzmir

Soru:

4 yasinda oglum krese yazdirdim ama aglama krizine giriyo ve ben nasil davrancagimi bilmiyorum ona karsi okulu gezdirdim okulda oyun oynacaginizi arkadaslari olcagini her seyi guzel guzel anlatiyom ama krese girdimiz an aglamaya basliyo ve ben cok uzuluyorum nasil bi tutum sergilemeliyim kararliyim gitmesini istiyorum ama onunda psikolojisini bozmadan bu durumu asmak istiyorum icine kapanik bi cocuk deil arkadaslariyla hemen karnasir normalde yardimci olursaniz sevinirim 

Cevap:

Merhaba

Kreşe başlama dönemlerinde bu gibi tepkileri çok sık görmekteyiz.Kreşe kademeli bir geçiş yapabilirsiniz.Başlangıç döneminde kreşe daha kısa süre bırakıp uyum sağladıkça süreyi arrtırabilirsiniz. Uyumu sağlayan önemli etkenlerden biri anne babanın kararlılığıdır. Kararlı bir tutum sergilerseniz uyumu daha kolay olacaktır. Çocuklar uygun bir şekilde kreşe başlatıldığında ruh sağlığı olumsuz yönde etkilenmez.Aksine kreş ruhsal,sosyal ve bilişsel gelişimi destekler. Uyum sorunları genellikle birkaç haftada azalma gösterir. Uyum sorunları devam ederse çocuk psikiyatrisinden yardım alın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum yemek yemiyor ve kusuyor

Soran:İ 5.10.2015, Ankara

Soru: 

Benim 33 aylık bir oğlum var. Yeme ile başlayan ve kaka ile devam eden bir takım sorunlara sahibiz.Haftada 3 tan gün krese gidiyor ve 2 gün anneanne veya babaanne bakıyor.Katı gidaya geçişte başarılı olamadık sanırım. Çorba dısında bişey yediremiyoruz. Simit ekmek ceviz bisküvi gibi tamamen katı gıdaları almasına rağmen içinde şehriye olan çorbayı içmiyor. Zorlarsak da kusuyor. Kusma artık hat safhaya ulaştı. Bazen sadece kokusu bile midesini bulandırıyor ve öğürmeye başlıyor. Blendardan geçirilen çorbalarda kıl kadar olan kıyma yüzünden kusuyor. Psikiyatrist acıktığında yer rahat bırakın, ısrar etmeyin dedi diye ısrar da etmiyoruz ve nerdeyse hiç bişey yemiyor. Buda kaka ve kabızlık problemi yarattı. Kakasını tutmayı öğrendi ve günlerce tutuyor. 6 gün sonunda koşarak ağlayarak ve ayakta kaka yapıyor. Başından sonuna yanlış yaptıgımız aşikar, fakat nasıl düzelteceğimizi bilemiyor ve yardımınızı rica ediyorum. 

Cevap:

Merhaba ,

Çocuk psikiyatrisinin yakın takibinde olmanız gerektiğini düşünüyorum bu nedenle zaman kaybetmeden çocuk psikiyatristine başvurun.Çocukları yemek yeme ve kaka yapma konusunda zorlama sorunları arttıran bir etki gösterir. Lütfen bu konularda zorlamadan kaçının. Yaşadığınız yeme sorunu ve kusma daha çok bazı gıdaları yemesi konusunda zorlamadan kaynaklanmış olabilir. Yeme konusunda zorlamayın, kendi yemesi için teşvik edin,gıdaları tanıması için fırsat tanıyın ve onunla yeme-yedirme zamanları dışında geçirdiğiniz zamanı arttırın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum senelerdir altına kakasını yapıyor

Soran: GK, 8.10.2015,Denizli

Soru:

benim 9 yaşında oğlum var ve senelerdir altına kakasını yapıyor her doktora götürdüm fiziksel bir sıkıntı olmadığını söylüyor doktorlar artık dayanılmaz hale geldi ne yapabilirim lütfen yardım edermisiniz nereye götürmeliyim nasıl davranmalıyım  

Cevap:

Merhaba

Kaka kaçırma(Enkoprezis) sorunu için çocuk psikiyatrisine başvurmalısınız. Kaka kaçırma konusunda nötr davranmaya çalışın.(Olumlayıcı veya olumsuz tepkilerden kaçının) Kaka kaçırma durumunda ailelerin olumsuz tepkileri ve cezalandırmaları sorunu arttırmaktadır. Anne babaları titiz,eleştirel ve aşırı müdahaleci çocuklarda kaka kaçırma sorunu daha sık görülebilmektedir.Genel olarak eleştirel ve müdahaleci tutumlardan kaçının.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım tuvaletini evin içine yapıyor

Soran: EK, 8.12.2015, Kütahya

Soru:

Iyi gunler doktor bey benim ilkokul 1.sinifa giden buyuk kizim (kendisinden kucuk iki kardesi daha var) evin tuvalet disinda her yerine bilerek ve isteyerek tuvaletini yapiyor. Gecer diye diye sabrede sabrede 6 yasina geldik hic doktora goturmedim kardeslerini kiskandigi icin yaptigini dusundum kizmadim sevgiyle yaklastim konustum ama artik bu son hafta hat safhadayiz benim de sinirlerim bozuldu ne yapacagimi bilemiyorum 

Cevap:

Merhaba

Kızınızın davranışının altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerekir. Kızınızın sergilediği bu davranış yaşadığı kaygıların ve zorlanmaların dışa yansıması olabilir. Bu sorunun çözülmesi öncelikle kızınızın daha sonra sizlerin rahatlamasını sağlayacaktır. Zaman kaybetmeden çocuk psikiyatrisine başvurun. Bu süreçte davranışı karşısında nötr davranmaya çalışın(Olumlayıcı veya olumsuz tepki vermekten kaçının). Ayrıca kızınızla birebir zaman geçirmeyi ihmal etmeyin

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

 

Atipik otizm ve konuşma gecikmesinde aileler neler yapmalı?

Soran: A 25.09.2015

Soru:

Konuşma gecikmesi ve atipik otizm teşhisli çocuklara dede olarak ne yapmam gerekiyor?

Cevap:

Merhaba

Duyarlılığınızdan dolayı sizi tebrik ederim. Atipik otizm ve konuşma gecikmesi olan çocukların mutlaka özel eğitim alması gerekir. Özel eğitimle birlikte yaş dönemine göre kreş, okul öncesi eğitim veya okula devam çok önemlidir. Ayrıca bazı çocuklara konuşma terapisi gerekebilir. Bu eğitimlerle birlikte ailelere çok iş düşmektedir. Otizm belirtileri olan çocuklar kendi başlarına zaman geçirme eğilimi gösterir.Mümkün olduğunca buna fırsat vermemek gerekir. Çocukla sürekli iletişim halinde olmak,karşılıklı oyunlar oynamak çocuğun gelişimini ve iletişimini destekler. TV ve bilgisayarı tamamen kısıtlamanızı öneririm. Özel eğitim  ve okulda yapılan uygulamaların evde tekrarı faydalı olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum üç yasında konuşmuyor ne yapmalıyım?

Soran: S.G 24.09.2015,İzmir

Cevap:

Merhaba

En kısa sürede Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarına başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kreşe alışma sorunu

Soran: M.K 14.09.2015

Soru:

Merhaba Oğlum 3 yasinda krese baslayali 1 ay oldu hala alisamadi gergin agliyor bir de dugmeli hic bir sey giymiyor yardimlarinizi bekliyorum... 

Cevap:

Merhaba,

Bazı çocuklarda kreşe uyum süreci zaman alabilmektedir. Kreşe göndermeye devam etmenizi öneririm. Kreşe bıraktığınız sırada ağlaması ve sizden ayrılmak istememesi sık görülen ve uzun süre devam edebilen bir durumdur. Ancak genellikle ayrılma sonrasında çocuklar kreşte sakinleşir ve etkinliklere katılırlar. Çocuğunuz halen kreşte sakinleşmiyor ve etkinliklere katılmıyorsa kreş ortamının gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca çocuk psikiyatrisi yardımı almanız yararlı olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım sayıları öğrenemiyor

Soran: N.E 16.09.2015

Soru:

Benim 4.5 yasinda kizim var en basitinden sayi saymayi öğrenemiyor biz sayiyoruz hemen unutuyor bir iki üç gibi arka arkaya sayamiyor biz de ne yapcamizi şaşırdık ne yapabiliriz

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun gelişimsel ve psikiyatrik açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yaşadığı öğrenme sorununun nedeninin araştırılması gerekir. Gelişim geriliği, dikkat sorunlarına yönelik değerlendirme ve testler yapılması uygun olacaktır. Bunun için çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

 

Oğlumun sabahçı mı öğlenci mi olsun?

Soran: Z.T 09.09.2015,İzmir

Oğlum bu sene ilk okul 3.sınıf gidecek 2.sınıfta da sabahçıydı bu senede sabahçı böyle olması beni tedirgin ediyor sabah erkenden kalkmasi saat 06/30da 8 yasindaki bir çocuk için ne kadar iyidir bu saatte kalkması onu uyandirirken kendimi suçlu hissediyorum sıcacık yatağından kaldırmak beni çok uzuyor sizce sabahçı olmasını öğlenci olmasını iyidir benim kafam çok karıştı 

Cevap:

Merhaba,

Bu konudaki hassasiyetinizi anlıyorum. İlkokul döneminde çocukların erken saat yerine tam gün eğitim veren okullardaki gibi daha geç saatte okula gitmeleri daha uygun. Ancak erken saatlerde okula gitmek çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemez ve çocuklar bu durumlara çabuk uyum sağlar. Çocuğunuzun sabahçı veya öğlenci olmasına karar verirken öğretmeninin ve sınıf arkadaşlarının değişmemesine dikkat edin. Sınıf değişikliği çocuğu  daha çok etkileyecektir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum isteklerini ağlayarak yaptırıyor

Soran: D.K 03.09.2015

Soru:

6 yaşında oğlum 2.sınıfa gitmekte ve her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalışıyor yapılmayınca veya yapılana kadar hırçınlaşıyor derslerini yaptırmakta da güçlük çekiyorum nasıl davranmalıyım ne yapmalıyım bilemiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

Cevap:

Merhaba

Çocuklarda isteklerini ağlayarak yaptırma davranışı farkında olmadan anne baba tarafından pekiştirilen bir davranış oluyor.Çocuk ağladığında,bağırdığında istediğinin yapıldığını görünce bu davranışı daha sık yapmaya başlar. Bu nedenle "Hayır" sözcüğünü az ve yerinde kullanmak,hayır dedikten sonra kararlılık göstermek gerekiyor. Ödev yapmak istememe dikkat sorunları yaşayan çocuklarda gördüğümüz sorunlardan biridir. Okulda veya diğer alanlarda dikkat sorunları gözlüyorsanız çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum tuvalet eğitimini tamamlayamadı ne yapmalıyım?

Soruyu Soran: F.T.E 13.08.2015

Soru:

Oglum iki yasinda tuvalet egitimine hazir oldugunu dusunup egitime basladim. Yanliz uc ay olmasana ragmen soylememekte inad ediyor. Ben goturursem yapiyor ama kendisi soylemiyor. Konustugumuz da soylemeyecem diyor. Nedeni yok sadece soylemeyecem diyor

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuz gelişimsel olarak tuvalet eğitimine hazır olmayabilir. Tuvalet eğitimi konusunda aceleci ve zorlayıcı davranmamak gerekir. Tuvalet eğitimine ara verebilirsiniz. Hazır olduğunu düşündüğünüzde tekrar deneyin.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kardeş doğumu ve davranış sorunları

Soruyu Soran: M.D 12.08.2015

Soru: 

Ben bir anneyim ve cok uzgunum benim 2cocugum var biri 6yasinda digeri 6aylik buyuk oglumda degisimler oldu hircinlik ofke sinir ve soz dinletememe once benden korkar ve yapma dedigimde yapmazdi ama malesef bu disiplini kaybettim ailede bitek beni dinlerdi benim sozum gecerdi ona ve durum beni uzuyor cok zeki etrafca ogretmenide ayni dusuncede ama arsiz surekli dur yapma etme lafimi kesme sabret buna benzer sozler soylemekten yuregim tukendi kardesini en baslarda kiskanma cekememe gibi davranislari oldu tabi ama simdi bi abilik bir sahiplenme duygusu da gelisti kisaca ne yapmam gerektigini nasil sakinlestirmem gerekli bilemiyorum dovuncede canim aciyor ama caresizim lutfen bana yardim edin

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun kardeşi ile ilgili bir uyum süreci yaşadığı görünüyor. Kardeş doğumundan sonra davranışsal sorunlarda,öfke ve hırçınlıkta artış görülebilmektedir. Bu dönemin geçici olacağını düşünüyorum. Kardeş doğumundan sonra çocuk anne baba tarafından eskisi gibi sevilmediğini düşünebilir. Öfkeli yaklaşmak,dövmek sevilmediği düşüncesini arttırır ve kesinlikle uzak durulması gereken davranışlardır.  Çocuğunuzla zaman geçirmeyi ihmal etmeyin.Mümkünse bu dönemde birebir geçirdiğiniz zamanı arttırın. Bunun yanında önemli ve temel konularda sınırları ve kuralları korumaya çalışın. Davranış sorunları karşısında kararlı ama sakin bir tutum sergileyin. Ancak aşırı kurallardan kaçınmalısınız. Çocukla yeterince zaman geçirmeden kural koymaya çalışmak etkisiz olabilir ve çocukla ilişkiyi olumsuz yönde etkileyebilir. Abi rolünü alması olumlu ancak bu rolün abartılmaması gerekir. Şikayetler devam ederse mutlaka çocuk psikiyatrisine başvurun.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

15 yaşında oğlum bize şiddet uyguluyor

Soruyu Soran: H.K 09.08.2015

Soru:

15 yaşında bir oğlum var. Hep kendisine ilgi gösterilmesini istiyor. Ne isterse anında gerçekleşmesini bekliyor. Yapılmazsa istediği şiddete Basvurmaya çalışıyor. Karsisindakini hiç önemsemiyor. Ne yapmamızı önerirsiniz

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuz yaşından küçük davranış özellikleri gösteriyor. Bu davranışlara izin verilmesi ve isteklerinin yapılması davranışları sürdürmesine neden olabilir. Sınırları ve beklentileri oğlunuzla açık bir şekilde konuşun. Şiddet gibi davranışlara kesinlikle izin vermeyin. Çocuk ve ergen psikiyatrisinden yardım almanız gerektiğini düşünüyorum.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kaka kaçırma (Enkoprezis)

Soran: A.K 04.08.2015

Soru:

Saygılar hocam.. benim de bir sorum olacak.. benim 17 yasında erkek kuzenim var bir senedir altına kaka yapıyor.. ne kadar uzman doktorlara danışılmışsa da iyi netice alınamadı. Bi kaç doktor bağırsak sendromu dedi bazısı ise psikolojik bir durumdur.. ama asıl sıkıntı olan kakasını iç çamaşırına yaptıktan sonra kokusundan rahatsız olmayıp değiştirmemesi. Bu durum çevresindekileri de çok rahatsız ediyor. Hocam bu yaştaki bir çocuğun altına kakasını yapmasının nedeni nedir. Beni de bilgilendirirseniz çok sevinirim. Simdiden tsk. 

Cevap:

Merhaba,

Kaka kaçırmada öncelikle beyin veya bağırsak ile ilgili hastalıkların gözden geçirilmesi gerekir. Bedensel bir hastalık saptanmazsa mutlaka psikiyatriye başvurulmalıdır. 17 yaşında bir gencin bu durumdan rahatsızlık duymaması  sorunun Enkoprezis olarak tanımladığımız psikiyatrik bozukluğa bağlı olabileceğini düşündürüyor. Kuzeninizin ailesi ile birlikte ergen psikiyatristine başvurması uygun olacaktır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Tuvalet eğitiminden sonuç alamadım ne yapmalıyım?

Soran: M.P.K 04.08.2015

Soru:

Merhaba hocam oğlum 35 aylık tuvalet eğitimine başladık ama 10gundur hiçbir sonuç alamadım. Hiçbir şekilde söylemiyor küçük tuvaletini benim zorumla sürekli götürdüğüm. İçin yapıyor ama daha fazla kaçırıyor ama büyük tuvaletini hiç yapmıyor hep altına yapıyor daha önceki bezli dönemimizde de büyük tuvaletinden hiç rahatsız olmuyordu sitres yapıyor sanırım hiçbir şey yemiyor bugünlerde vücudunda da kabarıklıklar çıktı sitrese bağlı mı onuda anlamadım ne yapmalıyım bilmiyorum.

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuz tuvalet eğitimi için uygun bir yaşta ancak gelişimsel olarak hazır olup olmadığı da çok önemlidir. Çocuk hazır olmadan tuvalet eğitimi verilmesi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Tuvalet eğitimi döneminde sabırlı olmak, aceleci olmamak,zorlama ve cezalandırmadan kaçınmak gerekir. Olumlu pekiştireçler kullanmayı ve küçük ödüller vermeyi deneyin.Çocuğunuzun tuvalet eğitimi konusundaki olumsuz tepkileri devam ederse tuvalet eğitimine ara vermeniz uygun olacaktır.Hazır olduğunu düşündünüz dönemde tuvalet eğitimine tekrar başlayabilirsiniz. Vücudundaki döküntüler için öncelikle çocuk doktoruna başvurun. Sorunlarınız devam ederse çocuk psikiyatrisine başvurmanız yararlı olur.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kendimde dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorum

Soran: S.D 03.08.2015

Soru:

merhabalar, ben 25 yaşındayım, 6 yıldır yönetici asistanı olarak çalışmaktayım.kendimde dikkat eksikliği olduğunu farkediyorum.mesela çok basit bi hatayı evrakda göremiyorum, yaptığım şeyleri onlara dikkat etmediğim için mi yoksa önemsemediğimdenmidir yada unutkanlık başlangıcımıdır ki..bazen hatırlayamıyorum.insanları dinler gibi gözüküyorum ama beynim o an farklı şeylerle uğraşıyor aslında dinlemiyorum.birde mesela gazete okuyorum yada kitap yada nette herhangi bir şey okuyorum sadece üstünkörü derler ya hızlı bi şekilde geçiyorum yazıyı okudummu okumadım mı tuhaf bi duygu yaşıyorum..acaba ben çok sözelciyim matematikle sayılarla uğraşmıyorum buda etken olabilirmi. bana yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler...

Cevap:

Merhaba,

Bu şikayetlerin yaşantınızı  etkilediğini düşünüyorsanız değerlendirilmesi gerekir. Dikkat sorunları, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğuna bağlı olabileceği gibi farklı psikiyatrik veya bedensel hastalıklarla ilişkili olabilir. Dikkatle ilgili değerlendirmeler,psikiyatrik muayene ve bazı kan testlerinin yapılması uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızımda endişe,keyifsizlik ve karın ağrısı başladı

Soran: F.Ö 29.07.2015

Soru:

Merhaba kızım 9 yaşında. Şu an babaya yada anneye karşı aşırı derecede düşkün halde. Sürekli merak etme ve endişe duyma eğiliminde. Eski neşesi azaldı yemek yemesi azaldı. Uyku problemi yok ama hiç bir şeyden mutlu değil gibi ara ara Karnım ağrıyor diyor en ufak bir şey de ağlamaklı oluyor.korkmaya başladım. Doktor adından bile tepki veriyor evde nasıl bir tutum sergilemeliyiz bilemiyoruz. Üzerine gitmeden 2 hafta öncesi gibi olması için neler yapılabilir yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim.  

Cevap:

Merhaba,

Kızınızda "Kaygı Bozukluğu" geliştiğini düşünüyorum. Çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurun. Kızınızın kaygı bozukluğuna yönelik terapi alması uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Bebeklerde atma ve vurma davranışı

Soruyu Soran: Ü.B  15.07.2015

Soru:

Merhabalar Mehmet Bey 21 aylık bir tane oğlum var.Atma huyu var.Özellikle oda içinde kumanda ve balkondan aşağıya ne bulursa atıyor.Ev içerisinde Birini gördüğünde şımarıyor daha fazla yapıyor.Parkta veya dışarıda fark etmiyor diğer çocuklara vuruyor ve bazen benim saçımı çekiyor.Anlatmaya çalışıyorum hareketinin yanlış olduğunu.Benim oğlum merhametlidir arkadaşlarını sever... gibi yaklaşımlarda bulunuyorum.Yaptıkları öğrenilmiş bir davranış mıdır?Oyun oynarken bebekliğinde attım gitti şeklinde söz duymuş olabilir.Kaynağı bu olabilir mi?Ne yapabiliriz?Konuşması çok yok bazı kelimeleri söylüyor.Teşekkürler.İyi çalışmalar. 

Cevap:

Merhaba,

Söz ettiğiniz şikayetlerin dönemsel olduğunu ve yaşla birlikte azalma göstereceğini düşünüyorum. Atma davranışı, oynanan oyunlarla veya atma davranışına gösterilen tepkilerle pekiştirilmiş olabilir. İstemediğiniz davranışları sergilediğinde tutarlı tepkiler verilmelidir. Aile bireyleri tarafından farklı tepkiler verilmesi bu davranışları arttırabilir. Atma veya vurma davranışlarını engellemeye çalışın, uzun açıklamalar yerine kısa, net ve kararlı söylemleri tercih edin. "Çocuğum merhametlidir" gibi soyut söylemler yerine " Çocuklara vurulmaz" net ve somut söylemleri tercih edin.Bu tutumunuzu tutarlı bir şekilde sürdürün.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Bilgisayar süresinin kısıtlanması

Soruyu Soran: S.Y 30.6.2015

Soru: Çocuğum internet basında oyunlarda çok vakit geçiriyor ne yapmalıyım

Cevap: 

Merhaba,

Çocuğunuzun yaşına uygun bir süre belirlemeli ve bu süreye uyması konusunda kararlı davranmalısınız. Bu süreyi çocuğunuz ile birlikte belirlemeye çalışın. Ancak bilgisayar yerine farklı alternatifler sunmadan süre kısıtlamasını uygulamak zor olabilir. Bu nedenle sportif ve sosyal faaliyetlere yönlendirmek, birlikte etkinlikler yapmak,oyun oynamak,arkadaşları ile zaman geçirmesi için teşvik etmek yararlı olacaktır.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuklarda karşı gelme ve sınır koyma

Soruyu Soran: M.G 30.6.2015

Soru:

Merhaba hocam benim 5 yaşında oğlum var ve sürekli her seye ağliyor sürekli isteklere bulunuyor Hayır dediğimiz zaman ağlama öfke nöbetleri geçiriyor ve istediği şeyi elde edene kadar ısrarcı davranıyor örneğin tableti var sürekli oyun yüklüyor çok fazla yüklediğinde artık yeter dediğimde krize giriyor. Oyuncak istiyor Hayır dediğim zaman yine aynısı oluyor dışarıda evde her yerde böyle mutsuz memnuniyetsiz bir çocuk ben nasıl davranması gerektiğini bilemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim 

Cevap:

Merhaba,

Çocukların kurallara uymasını sağlamak için anne babaların kararlı ve tutarlı bir tutum sergilemesi önemlidir. Kurallarınız az sayıda ve net olsun.  Hayır dediğinizde ağlama veya öfke davranışları sergilese de istediğini yapmayın ve bu davranışlarını mümkün olduğunca görmezden gelin. Bu şekilde karşı gelme davranışlarında azalma bekleriz. Kararlı bir tutum sergilemenize rağmen sorun devam ederse karşı gelme davranışlarının çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Tuvalet eğitiminde sorunlar

Soruyu Soran: E.E 22.6.2015

Soru:

Merhaba, kizim 39 aylik oldu. Yaklasik 29 aylikken tuvalet egitimini verdim. Ufak tefek kacirmalar disinda hersey yolundaydi. Daha sonra dedesinin kanser hastasi oldugunu ogrendik ve uzun tedavi suresince kizima artik babannesi bakmaya basladi. Onceden anneannesi ve dedesi bakiyordu ve kizim dedesine cok duskundu. Duzen bozuldu sikinti uzuntu derken tuvalet aliskanligimiz alt ust oldu. Surekli altina yapmaya basladi, yinede pes etmedik ugrastik sonra dedesini kaybettik ve ne kadar kucukte olsa bizim uzuntumuz ona da yansidi. Dedesinin yokluguna cok uzuldu ve tuvaletini altina yapmaya basladi tamamen. Daha fazla cocugun ustune gitmemek icin beze donduk ve egitime ara verdik. Dedesinin olumunden 3 ay gecti ve ben yeniden egitime basladim. Ama tuvaletini asla soylemiyir ve hala israrla altina yapiyor. Buyudu herseyi farkinda ve cok duzgun mantikli konusan bir cocuk. Ama tuvalet konusunda asla konusmuyor ve altina yapiyor. Ne yapacagimi sasirdim yardima ihtiyacim var :( 

 

Cevap:

Merhaba,

Tuvalet eğitimine yeni başlanan dönem gibi, sabırlı bir şekilde tuvalet eğitimini tekrar vermeniz gerekiyor. Bakım veren kişilerin değişikliği ve yaşadığı kayıp nedeniyle sizin ilginize daha çok ihtiyaç duyduğu bir dönem geçirdiğini düşünüyorum. Birebir geçirdiğiniz zamanı arttırmanız faydalı olabilir. Sorun devam ederse çocuk psikiyatrisine başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumla bilgisayar ve sorumluluklar konusunda sorun yaşıyoruz

Soruyu Soran: G.Ç 22.6.2015

Soru

İyi günler mehmet bey benim 2tane 2011 ve 2004 doğumlu oğlum var.Sorunum büyük oğlumla bilgisayara çok düşkün bir çocuk aşırı ısrarcı bütün yıl şifreli şekilde idare ettik okullar kapanınca oynamaya devam etti ama doymak nedir bilmez kapat dediğimizde tamam deyip kalmaz fişi çekmek en sonunda şarteli bile kapattım.Tabi oğlumla bunlar inanılmaz kötü zamanlar bende isterim tamam anneciğim sözünü ama nafile bunun yanında ders çalışmayan bencil sürekli onun isteği olsun genel vücut temizliği oda toplama vs gibi kısaca doğduğuna pişman çeşitli spor kurslarına gitara 2yıl gitti bukurslardan en fazla 1ay sonra sıkılır bizim ısrarımızla birazdaha gider tabi tartışmalı dönemler akşam izcilik için 1hafta ayrıydık bugün yine tartışmalı bir gün konu bilgisayar inanın bıktım artık eşim daha kötü durumda not ortalaması 97 herhalde zeki diye düşünüyorum ama sürekli beraber ders çalıştık bu konudada ısrarcı oluyorum oğlumun şöyle birde karekteri var özür diler geçer ama tekrarları bitmez affetmediğim zamanlarda yüksek sesle bağırarak ağlar yine ısrarcı olur eşim dr a gitmeyi istemiyor ben neyapacağımı inanın bilmiyorum sizce ne yapmalıyız  

Cevap:

 

Merhaba;

Bilgisayar süresine kısıtlama getirmenizin uygun bir tutum olduğunu düşünüyorum. Çok uzun süreler bilgisayar oyunu oynanması bağımlılığa dönüşebilmektedir. Ancak yaz dönemimde süre konusunda daha esnek davranabilirsiniz. Süre kısıtlamasına veya kurallara uyulması için anne ve babanın birlikte ve kararlı bir tutum sergilemesi önemlidir. Bilgisayardan uzak kalmasını sağlayabilmek için çocuğunuzu sportif veya sosyal etkinliklere yönlendirin. Ders çalışma ve sorumlulukları konusunda kendinizi aşamalı şekilde geriye çekin ve sorumlulukları ona bırakın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Üç yaş erkek çocukta konuşma gecikmesi

Soruyu Soran: H.K 21.6.2015

Soru:

iyi günler MEHMET bey,
temmuz 17'2012 doğumlu oğlum var,konuşmasının gecıkmesınden dolayı endıse duyuyorum,herseyı algılıyor,soyledıgı kelımeler anne,baba,dede,kalk'a hak dıyor,suya bumbum,köpeğe havhav,kediye meavvvv,balığa suda yaşadığını bıldıgı ıcın bumbum,yanı herseye kendınce bır sesle anlatıyor,mesela oyuncak olarak bırtek arabalara ılgı duyuyor,arabanın kapısı,dıreksıyon,lastıklerı nerde dıye soruyorum hepsını tektek gosterıyor,farları nerde dıyorum onu bıle gosterıyor,arabanın önü neresı arkası neresı dıyorum gosterıyor,yani kısacası evde yada dışarda tum nesnelerın ısımlerını bılıyor yada ne işe yaradıgını bılıyor ama kelımelere dokmuyor,bu konuda cıddı anlamda bır doktora goturmedık ama duzenlı gıttıgımız doktorlarımız cızgı fılmı yasakladılar,cok fazla ızlıyordu suan 1-2 saatle kısıtladık,kreşe verın dedıler ama bulundugum ılcede tuvalet alışkanlıgı olmayan cocukları almıyorlar,(dipnot:oglum çişinin geldiğini soyluyor ama bez bağlattırıyor,ne yaptıysak wcye yada lazımlıga oturtamadık)yani anlayacağınız kreşede veremıyoruz,daha beklemelımıyız konuşmasını (çalışan bır anneyım ayrıca ogluma anneanne ve babaanne sırayla bakıyorlar).bıze tavsıyenız ne olurdu,bı pedagoga goturmelımıyız yoksa bıraz daha bekleyelım mı?son bişey babasıda 3 yaşından sonra konuşmuş...genetıkte olabılır mı? 

Cevap:

Merhaba,

Anlattığınız şikayetler basit konuşma gecikmesini düşündürüyor ama değerlendirme yapmadan durumu tam olarak anlamak mümkün değildir.Konuşma gecikmesi olan her çocuğa Kulak Burun Boğaz muayenesi, gelişimsel değerlendirme ve psikyatrik değerlendirme yapılması gerekir. Bu nedenle değerlendirme için başvurmanızda fayda var. TV süresinin 1 saati aşmaması için özen gösterin. Sözel iletişimi arttırın ve mümkün olan en kısa sürede kreşe başlatın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızlarım anlaşamıyor

Soruyu Soran: F.U 18.6.2015

Soru:

İyi günler benim 18 ve 16 yasında kızlarım var çok sinirli ve agresifler birbiriyle kavga ediyorlar karşı geliyorlar aralarında kaldım ne yapacağımı bilemiyorum hiç söz dinlemiyorlar yardımınızı rica ediyorum. 

 

Cevap:

Merhaba,

Aralarındaki çatışmayı kendi başlarına çözmelerini isteyin ve müdahale etmemeye çalışın. Çatışmalarda haklı tarafı bulmaya çalışmak, taraf tutmak gibi tutumlar sorunu arttırabilir.  Yaşanan çatışmaların çözülmesi için aile danışmanlığı almanızı öneririm.Bunun için çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanına başvurabilirsiniz.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Tik bozukluğu

Soruyu Soran: S.K 16.06.2015

Soru:

Hocam merhaba; oğlum 9 yaşında ve yaklaşık 1 aydır boyun tiki var.ancak bu 1 aylık süreçte tık her gün aynı sıklıkta olmuyor hatta 2-3 gün hiç olmadığı da oluyor. 7 yaşında da olmuş ve 2ay sonra kaybolmuştu.zaman zaman tekrarlaması beni üzüyor
Ve kalıcı hale gelecek diye endişe duyuyorum.bir uzmana başvurmalı mıyım yoksa beklemeli miyim.Teşekkür ederim

 

Cevap:

Merhaba,

Tikler çocuğunuzu rahatsız ediyorsa veya sosyal yaşantısını etkiliyorsa zaman kaybetmeden çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olur. Çocuğunuzun yaşantısını etkileyecek düzeyde değilse bekleyebilirsiniz.Bu süreçte tikleri görmezden gelmek önemlidir. Tikler 3 aydan uzun sürerse çocuk psikiyatrisine başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Karanlık ve yalnız yatma korkuları

Soruyu Soran: Ü.S 18.06.2015

Soru:

Mehmet Bey merhaba,

Soru cevap bölümündeki cevaplarınız için öncelikle sizi tebrik ederim. 
Şöyle; Ağustos 2006 doğumlu bir oğlum var 3. sınıfı bitirdi. Biz babası ile yaklaşık 4 yıl önce ayrıldık. Babası ile belirlenen günlerde görüşüyor ama istediği zaman telefonla konuşabiliyor. Yaklaşık 8 ay önce de ikinci evliliğimi yaptım. Eşimle oğlum arasında problemin olmadığını düşünüyorum. Eşimle ilk tanıştığı günden bu yana oğluma "senin bir baban var ve Cemil abin senin abin olacak baban olmayacak" diye konuşuyor anlatıyoruz. İkinci evliliğimi kabullendiğini düşünüyorum. 
Fakat oğlumda ödev yapmak istememe, kendi yatağında yatmama, gece karanlıktan korkma, odasından korkma, asansörle aşağıya inememe, kendi başına bir görev üstlenememe, hiçbir etkinliğe katılmama, kalabalık ve tanımadığı yaşıtlarından uzak durma, arkadaşlık kurmak istememesi, spor faaliyetlerine katılmama, görev ve sorumluluklarını dikkate almama, kitap okumama, evde yemek yememe sürekli dışarıda yemek yeme isteği gibi davranışları var. Evimizin bulunduğu sitede tanıdığı sürekli görüştüğü bir arkadaşı var onunla birlikte diğer çocuklarla top oynuyorlardı. son günlerde oğlum aşağıya top oynamaya inmek istemiyor. Çünkü diğer çocuklar sen oynayamıyorsun beceremiyorsun gibi şeyler söyledikleri için artık inmek istemiyor. Takım oyunu değil de daha çok bisiklete binmek yada bir kişi ile oynamayı tercih ediyor. 
Ne yapacağımı nasıl davranacağımı artık bilemiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler  

 

Cevap:

Merhaba,

Boşanma sürecindeki tutumlarınızın uygun olduğunu düşünüyorum. Anlattığınız şikayetler çocuğunuzda kaygı bozukluğu olduğunu düşündürüyor. Kaygı bozukluğuna yönelik bir terapi alması yararlı olacaktır. Bu amaçla çocuk psikiyatrisine başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum sınıfta sorun yaşıyor sınıf değişikliği gerekir mi?

 

Soruyu Soran: S.U 05.06.2015

Soru:

Benim çocuğum 1. Sınıfa gidiyor derslerin de hiç dikkatini toplayıp kendini vermiyor arkadaşıyla ve öğretmeniyle sürekli problem yaşıyor artik çaresiz kaldım ne yapsam sınıf mi değiştirse okul mu bana yardımcı olur musunuz evde çok problemler oluyor sizden yardim istiyorum.

 

Cevap:

Merhaba

Sınıf veya okul değişikliği yapılsa da dikkat sorunları devam edecektir ve yeni ortamda benzer sorunlar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle  değişikliğin faydası olmayacaktır. Yapılması gereken çocuğunuzun dikkat sorunlarının çözülmesidir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yönünden değerlendirme için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Ayrılık kaygısı

Soruyu Soran: A 06.06.2015

Soru:

Merhaba Mehmet bey biz kızımla bu aralar ciddi sorunlar yaşıyoruz kızım 13 ben 33 yaşındayım birde 5 yaşında oğlum var eşim 2 yıla yakındır cezaevinde ama bizim zaten önceden sorunlarımız çok fazlaydı kızımı psikologa götürdüm bana düşkün olduğunu beni kaybetme kaygısına yakalandığını söyledi doktor ama sürekli kabus görüyor kendini boğuyor rüyasında baş edemiyorum artık bana yardımcı olur musunuz lütfen çıkmazdayım 

Cevap:

Merhaba

Anlattığınız şikayetler kızınızda ciddi kaygı bozukluğu olduğunu düşündürüyor ve mutlaka tedavi gerektiriyor. En kısa sürede çocuk psikiyatrisine başvurmanızda fayda var.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum yeni bakıcısına alışamadı

Soruyu Soran: H.Y 19.5.2015

Soru:

Oğlum ediz 2010 doğumlu 2 yaşından bu yana çalışıyorum oğluma da babaannesi baktı. Şu an bazı sorunlardan dolayı edize bakması için bir kişiyle anlaştık bakacak olan hanımın evine gidiyor. Bu kişiden önce başka bir kişi bakıyordu. Ediz hala o insanın ona bakmasını istiyor bir başkasını kabul etmiyor ben yanında yokken problem olmadığınjı söylüyorlar ama her sabah bırakırken  hep sıkıntılarımız oluyor bunu nasıl atlatacağımızı bilemiyorum yardım ederseniz sevinirim. 

Cevap:

Merhaba,

Bakıcı değişiklerinde bu gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Çocuğun alıştığı bakıcıyı istemesi sık görülen bir tepkidir. Yeni bakıcıya alışması bir süreç gerektirebilir. Yeni bakıcıya gitmemek için yoğun tepkiler veriyorsa veya alışma süreci uzun sürerse bakıldığı ortamın uygunluğunun veya bakıcının olumsuz tepkileri olup olmadığının gözden geçirilmesi gerekir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kardeşim kötü alışkanlıklar edindi

Soruyu Soran: E.F 09.5.2015

Soru:

Ben bir ergen ablasıyım. kardeşimle ben ilgileniyorum. her konuda ve kardeşim sigara makyaj vb tarzda kötü eğilimler göstermeye başladı. okulda bir hocası tarafından çağırılıp bu konuda konuştuk. dersleri çok iyi de değil kötü de değil. şuan ergenlik çağında olduğu için içini dökecek kimsesi yok bana bile. arkadaşları sınıfta konuşmuyor vb. kardeşime nasıl yardımcı olabilirim.

Cevap:

Merhaba

Ergenlik sürecinin zorluklarını yaşıyorsunuz. Kardeşinizin sorumluluğunu aile olarak üstlenmeniz daha etkili ve sağlıklı olacaktır. Makyaj yapmak isteme ergenlik döneminde sık görülür ve normal karşılamak gerekir. Ergenlik döneminde dış görünüş çok önem taşır. Önemli olan okul gibi makyaj yapmanın yasak olduğu ortamlarda kurallara uymaktır. Sigaraya başlama hiç istemediğimiz bir durum olsa da yasaklayıcı tutumlar işe yaramamaktadır. Yasaklayıcı tutumlardan ve aşırı müdahalelerden kaçınarak davranışlarının yaratabileceği sonuçları konuşun. Yaşadığınız sorunlar ile aile olarak başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız kardeşinizi ikna ederek Çocuk ve Ergen Psikiyatrisine başvurmanız uygun olur.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

 

Çocuğumun Üstün Zekalı Olduğunu Düşünüyorum Ne Yapmalıyım?

Soruyu Soran: M.A 05.05.2015

Soru:

Merhabalar.6 yaşında bir oğlum var.Her zaman çok soru sorar.Cevap alamadıklarına kendi çözüm önerisi getirir.Kelime haznesi çok geniş.Soyut kelimeleri de yerli yerinde kullanabilir.Sınıfında lider.Uzaya karşı ilgisi var.Kitapları çok sever ama seneye birinci sınıfa gideceği için bu sene okumaya gerek duymadığı anlatır.Hayal gücü sınırsızdır.Bir araba yap dediğimde klasik bir araba değil de üstüne güneş çizip güneş enerjisiyle çalışan ve çıkan dumanlarla bir durma sistemi olan bir araba yapar.Ayrıntılı bir insan çiz dediğimde iç organlarını da çizeyim mi diye sorar vb...Kendim de ilkokul öğretmeniyim.Çocuğumun üstün zekalı olabileceği konusunda tereddütlerim var.Bir çocuk psikiyatrına mi götürmeliyim. Anlattığım özellikleri de dikkate alarak bana yol gösterirseniz çok sevinirim. 

Cevap:

Merhaba,

Zeka değerlendirmesinin yapılması için çocuk psikiyatrisine başvurabilirsiniz. Zeka düzeyi belli bir puanın üzerinde saptanırsa okulla birlikte BİLSEM'de (Bilim Sanat Merkezleri) eğitim alabilir. Ayrıca yetenekli olduğu ve ilgi duyduğu konularda etkinliklere ve eğitimlere yönlendirmeniz faydalı olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım Küfür Ediyor

Soruyu Soran: N.T 08.05.2015

Soru:

Merhabalar doktor bey 33 aylik 3 yasina girmek üzere olan bir kızım var allaha şükür zihinsel ve fiziksel gelişimi yerinde ama yapma ve Hayır kelimelerinden hiç etkilenmiyor özellikle sokakta arkadaşlarından duyduğu küfürlerden vazgecittiremiyorum kim olursa olsun kıldığı zaman hemen küfür ediyor bunu nasıl engelleyebilirim

Cevap:

Merhaba ,

Hayır kelimesinin etkili olabilmesi için kararlılığınızı ses tonunuz,mimikleriniz ve davranışlarınız ile göstermelisiniz. Ayrıca tutarlılık çok önemlidir. Bu yaşta küfürlerin ne anlama geldiğini bilmesi beklenmez. Küfürlü kelimeler kullandığında gülünmesi,kızılması ve çok üzerinde durulması bu davranışı arttırabilir. Bu nedenle küfürlü kelimeler kullandığında ilgilenmemeyi deneyin.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım Cinsel Organıyla Oynuyor

Soruyu Soran: F.A  09.05.2015

Soru: 7 yaşında bir kızım var sürekli cinsel organıyla oynuyor ben çok endişeleniyorum konuşuyorum anlatıyorum beni anlamıyor yardımcı olursanız sevinirim

Cevap:

Merhaba

Genital bölgesinde tahrişe ve kaşıntıya yol açan bir sorun olup olmadığının araştırılması için çocuk doktoruna başvurarak tıbbi değerlendirme yaptırın. Tıbbi bir sorun saptanmazsa şikayetinizin ayrıntılı şekilde değerlendirilebilmesi için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Ergenlik sorunları ve kardeş geçimsizliği

Soruyu Soran:ÇY 28.04.2015

Soru:

Meraba 
benim iki tane oğlum var 2001 ve 2002 küçük oğlum 2001 büyük oğlum mutsuz hiç birşeyle mutlu olmuyor hiç yüzü gülmüyor hep mutsuz istediği her şeyi yaparsak sıkıntı yok ama istediği tek bir şeye hayır dersek surat asıyor siz benim istediğimi yapmıyorsunuz bende sizin istediklerinizi yapmayacam sen ne bicim bir annesin gibi kırıcı sözler sarf ediyor kapıları çarpar konuşmalara ters cevap verir her istediği şeyleri yapamıyoruz çünkü hep özgürlük istiyor kimse karışmasın o hep kendi istediğini yapsın biz çok iyi oluyoruz kardeşi hiç sevmiyor istemiyor hep dışlıyor bulduğu ilk fırsatta dövüyor hiçbir şey paylaşmıyor kısacası hırçın geçimsiz mutsuz ne yapacağımı nasıl davranacağımı bilmiyorum hiç söz dinlemiyor asla suçunu kabul etmiyor hep hakli o hocam lütfen dikkate alin inan napacağımı bilmiyorum yardımcı olmanızı istiyorum 

Cevap:

Merhaba ,

Çocuğunuzun her istediğini yapmanız doğru bir tutum değildir ve bunu yapmak mümkün değildir. İstediği yapılmayınca üzülebilir ama isteklerini erteleme, öğrenmesi gereken bir durumdur. Bunun yanında oğlunuz ergenlik döneminde ve ergenlik döneminde özgürlük istemesi,kararlarını kendi almak istemesi beklenen ve olması gereken bir durumdur. Bu dönemde gereksiz müdahalelerden kaçının. Kuralları mutlaka kendisine danışarak belirleyin. Kendi başına karar verebileceği konularda müdahale etmeyin. Yaşları birbirine yakın kardeşlerde çatışmalar görülebilmektedir. Şiddet boyutuna varmadığı sürece çok müdahale etmeyin.Ama şiddete kesinlikle izin vermeyin. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum duygusal ve olumsuz düşünüyor

Soruyu Soran: S.B 8.4.2015

Soru:

Merhabalar Mehmet Bey,11yaşında oğlum var.4sınıfa gidiyor.Lisanslı futbol oynuyor çok yetenekli.Sorunumuz çok duygusal ve çok olumsuz düşünüyor.Yapamam başaramam her olay da kötüsünü düşünür mutlu olsa bile belli etmez.Dersleri de etkilendi ikinci dönem notlar düştü.Konuşuyoruz iyi hissediyor ama kalıcı değil.Babamızda tutarlı değil ya çok katı ya yumuşak.Bu durum beni de rahatsız ediyor.Ayrıca 2.5 yaşında kızım var onu da kıskanmaya başladı.Yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Cevap:

Merhaba,

Oğlunuzda görülen gelecekle ve olaylarla ilgili endişelenme,yapamama korkusu,olumsuz düşünme,duygusallık belirtileri kaygı bozukluğunu düşündürüyor. Ders başarısı da etkilenmeye başladıysa zaman kaybetmeden çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurarak kaygı bozukluğuna yönelik terapiye başlamanız uygun olacaktır. Bu süreçte çocuğun kaygılarını arttıracak aşırı korumacı,mükemmeliyetçi ve kaygılı tutumlardan uzak durarak destekleyici tutumunuzu sürdürün.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuklarda aşırı duygusallık

Soruyu Soran: B.T 03.04.2014

Soru:

merhaba..benim 2005 li oğlumve2008 li bir kızım var.Kızımla ilgili soru sormak istiyorum.Kızım etrafına karşı çok duyarlı,herkese yardım etmeyi seven bir çocuk.Arkadaşlarının başarısında sevinen ve onları tebrik eden bir çocuk buraya kadar bir sorunumuz yok.Ama o arkadaşlarından aynı davranışları göremeyince çok üzülüyor.Ve eve gelince günüm çok kötü geçti,benim mutlu günüm olmayacak mı diyerek ağlıyor babasına bana ve abisine anlatıyor.Bir Örnek Vereyim Kızım sınıfta doğru bir şey yaptığında beni az kişi alkışlıyor,başkasını çok alkışlıyorlar diyor buna da üzülüyor.Kızıma nasıl davranmalıyım?Teşekkürler... 

Cevap:

Merhaba ,

Kızınız hassas bir mizaca sahip. Yaşadığı duyguları ifade edebileceği bir ortam yaratın." Üzülme", "Bunda üzülecek ne var" gibi söylemlerden kaçının. Bu gibi söylemler olumsuz duyguları azaltmayacağı gibi çocuğunuzun bu duygularını paylaşmasını da engelleyebilir. İnsanların aynı durumlarda farklı tepkiler verebileceğini, bu nedenle arkadaşlarından her zaman aynı davranışları göremeyeceğini anlatmaya çalışın. Yaşadığı üzüntüler sürekli anlattığınız örnekteki temalar nedeniyle oluyorsa, yetersizlik duygusu ile ilişkili olabilir. Buna neden olabilecek genel tutumlardan (Eleştirmek,kıyaslamak,aşırı kontrolcülük,aşırı müdahalecilik) kaçınmak gerekir. Kızınızın şikayetleri son dönemlerde artış gösteren bir seyir gösterdiyse bazı psikiyatrik bozuklukların belirtisi olabileceğinden çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Konuşma gecikmesi ve banyo korkusu

Soruyu Soran: M.D 03.04.2015

Soru:

Merhaba doktor bey benim size bir sorum olacaktı benim 01 12 2011 doğumlu bir oğlum var daha henüz çok akıcı konuşamıyor kısa kelimeleri söylüyor işaretlerle herşeyi anlatıyor bizi gayet güzel anlıyor tuvaletini de 1 yaşında öğrendi el becerisi de çok güzel bide banyo yapmayı hiç sevmiyor. Çok ağlıyor bu konularda bana yol gösterirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler. 

Cevap:

Merhaba,

Öncelikle Çocuk psikiyatrisi muayenesi ile çocuğunuzun şikayetlerinin  basit konuşma gecikmesine bağlı olup olmadığının değerlendirilmesi uygun olacaktır.Ayrıca yapılacak testlerle çocuğunuzun Alıcı dil-İfade edici dil düzeyinin belirlenmesi ve Kulak Burun Boğaz doktoru muayenesi gerekmektedir. Konuşma gecikmesi olan çocuklarda bu değerlendirmelerin yapılması önemlidir. Birebir etkileşim ve sözel uyaranların arttırılması, TV kısıtlaması, kreşe başlatma gibi uygulamalar konuşma gelişmesinin desteklenmesinde faydalı olacaktır. Banyo korkusu yaşla birlikte azalma gösterir. Bu süreçte banyoya çocuğun aktif katılımını arttırın ve eğlenceli hale getirmeye çalışın.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Oğlumun hiperaktivitesi üstün zekaya bağlı olabilir mi?

Soruyu Soran: A.E 19.03.2014

Soru:

Merhaba doktor bey.benim 6.5 yaşında 1.sınıfa giden bir oğlum var.derslerinde başarılı ama okulda öğretmeni yaramazlıklarından şikayetçi.öğretmeni bir hata yaptığında direk öbür arkadaşlarının da yaptığını kendini böyle savunduğunu söylüyor. yaşında kardeşiyle sürekli kavga ediyor.hiç bir şeyden memnun değil.çok sinirli.kurallara uymuyor.6.5yaşinda kendiliğinden okumayı öğrendi .IQ testi yapıldı sonucu 135 yani yüksek çıktı.hareketliliğinin okulda uyumsuzluğunun sebebi bu olabilir mi bilemiyorum.doktor bey yardımcı olun ne olur inanın nasıl davranacağımı bilmiyorum.şimdiden teşekkürler 

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuzun okuldaki uyumsuzluğunu üstün zeka düzeyine sahip olmasına bağlamak doğru olmaz. Hiperaktivite zekadan bağımsızdır ve üstün zekaya sahip çocuklarda da görülebilir. Çocuğunuzda yaşadığınız sorunlar sınır koyamama ve hiperaktivite ile ilişkili görünüyor. Okulla işbirliği yaparak kurallara uyum konusunda ortak bir tutum geliştirmeye çalışın. Somut bir şekilde belirlediğiniz kurallara uyduğunda ödüllendirme,uymadığında sevdiği etkinlikleri kısa süre kısıtlama şeklinde uygulamaları deneyebilirsiniz. Az sayıda ve somut kurallarınız olsun,bunları uygulama konusunda tüm aile bireyleri olarak kararlı ve tutarlı davranın. Hiperaktivite yönünden çocuk psikiyatrisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Parmak emme davranışına yaklaşım

Soruyu Soran: F.A 14.03.2015

Soru:

Merhaba doktor bey
Bir konuda yardımınızı rica edecektim.
Oğlum 4 yaşında,4 aylıktan itibaren parmak emiyor. Anne sütünü sadece 4 ay Aldı ve ben o 4 aylıkken çAlışmaya başladım. Önceleri uykusu gelince veya acıkınca emiyordu. Ama artık bağımlılık gibi oldu,gün boyu kreşte ememediği için eve gelince büyük bir özlemle emiyor.Birde bağımlı olduğu bir yastığı var.Eve gelince ilk işi onu alıp sarılmak oluyor ve elinden hiç düşürmüyor.Parmak emmesi gece uykuda da yoğun bir şekilde devam ediyor.Artık diş ve damak yapısı da etkilenmeye başladı.Öneriniz olursa çok sevinirim. Teşekkürler..

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuz parmak emme davranışının sosyal açıdan hoş karşılanmadığını fark ettiği için kreş ortamında bu davranıştan vazgeçmiş. Bu sorunu çocuğunuzla işbirliği yaparak çözmeye çalışın. Parmak emmenin sadece sosyal sorunlar yaratmadığını, sağlık sorunları yaratabileceğini anlayabileceği bir şekilde anlatın. Parmak emmenin yerini alabilecek özellikle ellerini meşgul edebilecek etkinlikler ve uğraşılar yaratın. Yatma saatinde kitap okuma,masal gibi etkinlikler yapın. Onayını alarak uyurken rahat çıkarılamayacak bir eldiven kullanmayı deneyin. Parmak emme kaygılı çocuklarda daha sık görülebilmektedir.  Birebir geçirdiğiniz zamanı arttırmak, kaygılarını ve parmak emmeyi azaltmada yardımcı olabilir. Önerileri uygulamanıza rağmen parmak emme devam ederse çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurun.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Hareketlilik ve ısrarcılık için ne yapabilirim

Soruyu Soran: Ç.K 14.03.2015

Soru:

3,5 yasında erkek çocuğum var.müthiş hareketli bir çocuk ve ısrarcı ve sabırsız.her şeyden ısrar ediyor ve bu beni çok bunaltıyor.nasıl davranacağını bilemiyorum çoğu zaman ve çaresiz kalıyorum. Bu ısrarlarına nasıl davranacağım hakkında yardımcı olursanız çok memnun olurum.çok teşekkürler. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun yaş döneminde ısrarcılık görülebilmektedir. Önemli olan uygun kurallar ve sınırlar konusunda kararlılık gösterebilmektir. Kurallarınız az ve anlaşılır olsun, bu şekilde daha etkili olabilir. Koyduğunuz kuralları ve sınırları uygulama konusunda anne baba olarak kararlı ve tutarlı bir tutum sergileyin. Israrcılık ve tutturmalardan sonra çocuğun istediğinin yapılması ısrarcılığı arttıran en önemli etkendir.Siz sabırla kuralları uyguladıkça ısrarcılığı azalma gösterecektir. Ancak hareketlilik,ısrarcılık ve sabırsızlık yaş dönemi özelliği olabileceği gibi bu durumlar çok şiddetli ise hiperaktivite belirtisi olabilir ve sorun yaratacak düzeyde ise tedavi gerekebilir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Okula başladıktan sonra oğlumun sinirliliği arttı

Soruyu Soran: S.T 12.03.2015

Soru:

Merhaba doktor bey;Benim 7 yasında oğlum var yeni doğum yaptım 3aylıkta kızım var.Normalde oğlum yaramaz bir çocuk bu sene 1.sınıfa başladı.Gittikçe daha sinirli daha kötü oluyor.öğretmeni Dinlemiyor derslerde sıkılıyor.evde en ufak şeyde sinirleniyor kendini yerlere atıyor son ses bağırıyor.ben nasıl davranmam gerektiğini artık bilmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim. 

Cevap:

Merhaba

Oğlunuzun mutlaka Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) yönünden değerlendirilmesi gerekiyor. DEHB olan çocuklar okula başladıklarında genellikle sorunlar ortaya çıkmaktadır. Dikkat sorunları nedeniyle derslerde yaşadıkları güçlükler duygusal sorunları arttırmaktadır. Bir süre sonra derslere ve okula karşı ciddi bir isteksizlik gelişebilmektedir.Kurallara uyumunu arttırabilmek için, aşırı kural koymaktan kaçının, kurallarınız kesin ve anlaşılır olsun. Çocuğunuzla konuşurken dinlediğinden emin olun, göz teması kurun, dolaylı ve mecazi anlatımlardan kaçının. Sakin ve kararlı bir tutum sergileyin. DEHB yönünden değerlendirilmesi için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum anasınıfında etkinliklere katılmıyor

Soruyu Soran: S.B 12.03.2015

Soru:

6 yaşında anaokuluna giden bir oğlum var bizim sıkıntımız aşırı hareketli duruyor duruyor birden kafasına esiyor koşmaya başlıyor okulda etkinliklere katılmak istemiyor söyleneni çok rahat kavrayabiliyor kafa çok iyi çalışıyor ama hep oyun oynama isteği ön plana çıkıyor 

Cevap:

Merhaba

Anasınıfına başlayan çocuklarda hareketlilik ve uyum sorunları sık görülmektedir. Genellikle bu sorunlar giderek azalma gösterir. Etkinliklere katılım veya sorumluluklarını yerine getirme konusunda sakin ve kararlı bir tutum sergilemeniz uygun olur. Olumlu pekiştireçlerle ve ufak ödüllendirmelerle motivasyonunu arttırmanız faydalı olacaktır. Sorunlarınız devam ederse çocuk psikiyatrisine başvurabilirsiniz.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum kakasını altına yapmaya başladı

Soruyu Soran: A.S 13.03.2015

Soru:

Oğlumun 1 aydır poposu kızarık.4 gün kaka yapmadığında lavman yaptım ve ondan sonra altına kakasını yapıyor.hala popo kızarık.Doktora götürdüm çatlar var dedi ilaç verdi sıcak suya oturmasını söyledi.şu an onları yapıyoruz fakat çocuğum lavmandan sonra kakasını altına yapmaya başladı ve her ilaç süreceğim zaman lavman yapacağımı zannediyor.çok ağlıyor ve korkuyor.tuvalete oturuyor saatlerce yapmıyor.sonra altına yapıyor.bir psikiyatriye gitmem gerekir mi ne yapmamı önerirsiniz.lütfen yardıma çok ihtiyacım var. Ne yapacağımı bilmiyorum. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuz kaka yaptığında ağrı duymaması, kaka yapmakla ilgili korkunun azalması için çok önemli. Bu nedenle tedavinizi sürdürün. Kaka yapma konusunda zorlama,ısrar,sürekli bu konuda konuşma gibi yanlış tutumlardan uzak durmalısınız. Bu tutumlar sorunun artmasına neden olabilir. Yaşadığınız sorunların geçici olduğunu bilerek çocuğunuza sakin yaklaşın. Çocuk psikiyatrisine başvurmanızın faydalı olacağını düşünüyorum.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum ders yapmakta isteksiz, hareketli ve sinirli

Soruyu Soran: S.N 10.03.2015

Soru:

Dr.bey iyi günler biz eşimle 3yıl önce ayrıldık benim 7 yaşında oğlum var 2.sınıfa gidiyor ama derslerde çok sorun yaşıyoruz okumada ve ders yapmakta isteksizlik, ani sinirlenme ve çok hareketli ve kimi zaman kıyafetlerini yırtma ve ben ona nasıl yaklaşmam gerektiğimi bilemiyorum anlatıyorum tamam diyor ama biraz vakit geçince tekrar aynı ne yapmam gerekiyor.Teşekkür ederim. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzdaki belirtiler Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu (DEHB) düşündürüyor. DEHB olan çocuklar dikkati sürdürme, hareketlerini ve davranışlarını kontrol etme alanlarında sorunlar yaşarlar. Yaşanan bu sorunların çoğunlukla çocuğun elinde olmadığını bilmek önemlidir. Bunu bilmek çocuğunuza daha sakin yaklaşabilmenizi sağlar. DEHB yönünden değerlendirilmesi ve gerekirse tedavi başlanması uygun olur. Bunun yanında ders çalışırken sık mola verin ve olumlu yönde motive edin. Olumlu söylemler, ödevlerini bitirdiğinde ufak ödüllendirmeler isteksizliğini azaltmada yardımcı olabilir. Sizin ona her koşulda sakin yaklaşmanız önemli. Kurallarınızın az sayıda, net ve somut olması çatışmaları azaltmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca kurallara uyduğu zaman ödüllendirmeler, uymadığı zamanlarda önceden belirlediğiniz yaptırımlar(Bilgisayar, TV süresinin kısıtlanması gibi) uygulanabilir. Tekrar tekrar uyarmak yerine bunu uygulamaya çalışın. Mutlaka sportif etkinliklere katılmasını sağlayın.

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum çok hareketli, unutkan ve ders yapmak istemiyor

Soruyu Soran: M.Ş 07.03.2015

Soru:

merhabalar benim ilkokul 1. sınıfa giden bir oğlum var okulda evde misafirlikte kısacası her ortamda sürekli sorun yasıyoruz söz dinlemeyen kurallara uymayan arkadaşlarıyla geçinemeyen sürekli koşup zıplayan her işini yarım bırakan çabuk unutan bir konuyu bildiği halde hata yapan vurup kıran ders yapmak istemeyen özellikle başka ortamlarda saçma hareketler yapan bir çocuk artık nasıl davranacağımızı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzda söz ettiğiniz aşırı hareketlilik,davranışlarını kontrol edememe çabuk sıkılma,unutkanlık, basit dikkat hataları yapma, ödev yapmak istememe gibi  davranışlar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunu düşündürüyor. Ayrıca Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklarda karşı gelme davranışları ve davranım sorunları daha sık görülür. Bir çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız gerekiyor.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuklarda migren

Soruyu Soran: G.A 02.02.2015

Soru:

Mehmet Bey merhaba,
11 yaşında bir kızım var. 3 yıl önce çocuk Migreni teşhisi Üniversite hastanesi çocuk nöroloji bölümünde konuldu.Dairesel şekiller görme,yarım yüz ağrısı,ellerde ve dilde uyuşmalar şeklinde sık aralıklar halinde yoğun baş ağrısı ile yaşamakta hastalığı.Tüm bunlara bağlı olarak gürültü nedeni ile okula gitmek,dışarı çıkmak istemiyor.Sürekli yorgun ve halsiz hissediyor kendisini. Nasıl davranmamız gerektiğini babası ve ben bilemiyoruz.Yardımlarınızı rica ederim. 

Cevap:

Merhaba,

Anlattığınız belirtiler migren teşhisi uyumlu. Ancak migreni olan çocuklarda okula gitmesini veya dışarı çıkmasını engelleyecek kadar yoğun ve sık ağrılar sık karşılaştığımız bir durum değildir. Kullanmıyorsa ataklar yönünden koruyucu bir tedavi başlanması uygun olur. Çocuklarda baş ağrılarının bazı psikiyatrik bozukluklarla birlikte görülme olasılığı sıktır ve karşılıklı bir ilişki göstermektedir. Çocuklarda baş ağrıları, kaygı bozuklukları veya depresyon ile ilişkili olabilir ve bu nedenle uygulanan psikiyatrik tedaviler migren ataklarını azaltabilmektedir. Kızınızın okula gitmek istememe,dışarı çıkmak istememe, sürekli olarak yaşadığı halsizlik ve bitkinlik  belirtileri nedeniyle psikiyatrik değerlendirmesinin yapılması gerekli. Bu nedenle çocuk psikiyatrisine başvurmanızda fayda var. Bu süreçte okul konusunda kararlı bir tutum sergileyin ve okula düzenli şekilde gönderin.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum çok duygusal nasıl davranmalıyım

Soruyu Soran: F.K 02.02.2015

Soru:

Merhaba hocam benim 7 yaşında oğlum var fakat çok duygusal kendisinden küçük çocukları  bile kurmaktan çekiniyor  her şeye ağlayan bir çocuk nasıl davranacağımızı bilemiyoruz ne yapmalıyım.

Cevap:

Merhaba,

Duygusal olarak tanımladığınız özelliğin ne anlama geldiğinin anlaşılabilmesi için daha ayrıntılı bir bilgi gerekiyor. Kimseyi kırmak istememe,insanların ne düşündüğünü çok önemseme, küçük şeylere ağlama kaygılı olan çocuklarda görülebilen belirtilerdir. Aşırı kollayıcı,koruyucu anne tutumları veya aksine sert öfkeli anne baba tutumları çocuklarda kaygıyı arttırabilmektedir. Bu tutumlardan kaçınmak gerekir. Ayrıca çocuğunuzun yaşıtları ile yaptığı grup etkinliklerine katmanız yararlı olabilir. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım sözümü dinlemiyor, ben kötü bir anne miyim?

Soruyu Soran: S.T 25.02.2015

Soru:

Merhaba dr.bey benim 7 yaşında bir kızım var. 2 yasında da oğlum. Kızım önceden yapmadığı şeyleri beni dinlememek, hırçınlaşmak,kardeşine vurmak gibi hareketler yapıyor. Okulda başarılı ama beni hiç dinlemiyor. Hislerini dile dökmüyor. Ben galiba kotu bir anneyim ne yapabilirim. Çok üzülüyorum.

Cevap: 

Merhaba

Söz ettiğiniz davranışlar dönem dönem çocuklarda görülebilen davranışlardır. Bu davranışlar  kızınızın ruhsal açıdan zorlandığı bir dönemde olduğunu düşündürüyor. Bu durum kardeş kıskançlığına bağlı olabileceği gibi okula uyum sorunları gibi farklı nedenlere bağlı olabilir ve nedenlerinin araştırılması uygun olacaktır. Çocukların bu davranışları karşısında anne babalar genellikle kendisini sorgular ve yetersizlik duygusuna kapılarak kendisini suçlayabilir. Bu gibi davranışların çocuklarda çok sık görüldüğünü belirtmek isterim. Bu nedenle kendinizi suçlamayı bırakmalısınız. Çocuk bu davranışlarla "Benimle ilgilenin" demeye çalışır. Çocuğunuzla geçirdiğiniz birebir zamanı arttırın.Bunun yanında temel sınırlarınızı ve kurallarınızı korumaya özen gösterin. Söz ettiğiniz davranışlar devam ederse çocuk psikiyatri uzmanından yardım alın.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Çocuğum söz dinlemiyor ve aşırı hareketli

Soruyu Soran: B.K 16.02.2014

Soru:

merhaba mehmet bey, 2.5 yaşında bir oğlum var.çalışan anneyim sürekli babanne ve dedesiyle vakit geçiriyor.oğluma hiç bir şekilde söz dinletemiyorum.yapma dediğim birşeyi inatla yapmaya devam ediyor hatta sanki duymamış gibi yapıyor.tahmin edemeyeceğiniz kadar aşırı hareketli kontrol etmekte zorlanıyorum.babası ve benimle birlikte eğitici olan hiç bir oyun oynayamıyoruz.onun istediğini yapalım diyoruz onunla da memnun olmuyor.babanne ve dedesiyle de aynı durumda ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.desteğinizi rica ediyorum.şimdiden teşekkür ederim.

Cevap:

Merhaba ,

Çocuğunuzun yaş döneminde söz dinlememe ve inatlaşma gibi  davranışları sıklıkla görmekteyiz. Ancak çocuğunuzda görülen bu davranışlar sorun yaratacak düzeye gelmiş gibi görünüyor. Babaanne ve dedenin tutumları ile anne baba tutumları arasındaki farklılıklar çocuklarda söz dinlememe şikayetini arttıran önemli bir etkendir.  Tutumlar arasında farklılıklar varsa bu sorun çözülmeli, sınırlar ve kurullar konusunda ortak bir tutum belirlenmelidir. Çocuğunuzdaki aşırı hareketliliğin değerlendirilmesi gerekmektedir.Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) okul öncesi dönemde genellikle kendisini aşırı hareketlilik şeklinde göstermektedir. DEHB olan çocuklarda söz dinlememe, inatlaşma,karşı gelme ve davranım sorunları daha sık görülmektedir.  Aşırı hareketlilik ciddi uyum sorunları yaratıyorsa tedavi gerekebilir. Bunların değerlendirilebilmesi  için çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. 

 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Parmak emme ve yeme sorunu

Soruyu Soran: C.D 12.02.2014

Soru

3 yaşındaki oğlum 5 aylıktan buyana baş parmağını emiyor...kızdığımız zaman daha çok arttırıyor ...bu davranışı unutturmak için ne yapabiliriz.bunu dışında yemek yeme problemi de var çok ısrar edildiğinde öğürme kusma gibi tehditler sergiliyor. Bu konuda ne yapabiliriz şimdiden tşk.kolay gelsin  

Cevap

Merhaba,

Parmak emme davranışı dirençli bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık yaşla birlikte genellikle azalma gösterir. Özellikle çocuk bu davranışın sosyal açıdan hoş karşılanmadığını fark ettikçe parmak emmeyi azaltabilir veya sonlandırabilir. Deneyimlediğiniz gibi kızmak,cezalandırmak,davranışın üzerine odaklanmak çocuğun kaygısını arttırmakta, emme davranışını pekiştirmekte ve arttırmaktadır. Bu nedenle davranışın üzerine odaklanmayın,sürekli bu konuda uyarmayın ve kızmayın. Birebir geçirdiğiniz zamanı arttırmak, parmak emdiği zamanlarda farklı uyaranlar sunmak gibi yöntemler parmak emmeyi azaltmada yardımcı olabilir. Yeme konusunda zorlayıcı tutumlardan kaçınmanızı öneririm. Çocuğun nerede yemek yiyeceğini, ne yiyeceğini belirleyebilirsiniz ama ne kadar yemek yiyeceğini belirleyemezsiniz. Bu konuda ısrar ciddi yeme sorunlarına neden olabilir. Ayrıca yeme konusundaki çatışmalar çocuğun kaygısını ve dolaylı olarak parmak emmeyi arttırabilir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Çocuklarda öfke ve kardeş kıskançlığı

Soruyu Soran: Ö.C 11.02.2015

Soru:

merhaba mehmet bey benim sorunum 10 yaşında bir oğlum var çok öfkeli ve çok fazla kardeş kıskançlığı var.mutlu olmayı bilmiyor ve sürekli daha fazlasını istiyor.bu konuda ne yapabiliriz yardımcı olursanız çok sevinirim.kolay gelsin. 

Cevap

Merhaba,

Öfke ve kıskançlık gibi duygular her çocuğun yaşadığı temel duygulardır. Önemli olan çocuğun öfkesini nasıl dışavurduğu ve psikiyatrik bir bozukluğun eşlik edip etmediğidir. Çocuğun öfkelendiğinde kendisine veya etrafa zarar veren davranışları ve kötü söylemleri üzerinde durulması gereken konulardır. Öfkeli, sert ve cezalandırıcı anne baba tutumları çocuğun öfke kontrolünü olumsuz yönde etkilediğinden bu tutumlardan kaçınmaya dikkat edilmelidir. Aşırı öfke Depresyon,Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu,Davranım bozukluğu, Karşı Olma Karşı Gelme Bozukluğu gibi psikiyatrik bozuklukların belirtisi olabileceğinden bunların araştırılması gerekmektedir. 

Kardeş kıskançlığı çok sık yaşanan bir durumdur. Kıskançlık duygusunu bastırmayın veya bu nedenle onu suçlamayın. Duygularını dışa vurması kıskançlığının azalmasında önemlidir. Çocuğunuzla birebir zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Ona değer verdiğinizi sözel ve somut şekilde ifade edin. Kıskançlığı artıran etkenlerden birisi kardeş doğumundan sonra anne baba tarafından sevilmediği düşüncesidir.

Çocuklar genellikle daha fazlasını ister ve sınırları zorlar. Burada anne babaya düşen görev yaşına uygun sınırlar koymak ve gerektiğinde hayır diyebilmektir. Çocuklar ancak bu şekilde sınırları ve elde ettikleri şeylerden mutlu olmayı öğrenebilir.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum kaygılar yaşıyor, nasıl davranmalıyım

Soruyu Soran: P.T 08.02.2015

Soru: 

Oğlum son zamanlarda aşırı kaygı durumu yaşıyor.anneden ayrılmak istemiyor,okula ya da arkadaşlarına gitmek istemiyor.sürekli. ağzında bir şeyler olduğunu,karınca,örümcek,tüy gibi söylüyor.babayla bile bir yere gitmiyor.uyumak istemiyor.bu gibi durumlarda sürekli mide bulantısı,ağlama,karın ağrısı şikayetleri oluyor.nasıl davranmalıyım bilemiyorum,yardımcı olursanız çok sevinirim.Oğlum 2009 doğumlu,anaokulu öğrencisi.teşekkürler..  

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuz kaygı bozukluğu belirtileri sergiliyor. Öncelikle aile içerisinde veya okul ortamında çocuğun kaygısını arttırabilecek durumlar varsa bunların araştırılması ve çözülmesi gerekir . Çocuğun yaşadığı kaygıları azaltmasının elinde olmadığını bilmeniz önemli. Bu nedenle yalnız kalması veya arkadaşlarına gitmesi konusunda zorlayıcı tutumlardan kaçınmak önemlidir.Bunun yanında okula devam etmesi konusunda kararlı bir tutum sergileyin. Kaygı duyduğu konularda aşamalı alıştırma egzersizleri yapmak ve çocuğun uyguladığı aşamalarda ödüllendirmek kaygıları azaltmada uygulayabileceğiniz yöntemlerden biridir. Çocuğunuzun kaygı bozukluğu belirgin şekilde yaşantısını etkiliyor gibi görünüyor,tedavi için çocuk psikiyatrisi uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumun kaygıları var terapiden fayda görür mü?

Soruyu Soran:R.B

Soru:

Benim 12 yaşındaki oğlum bu ara çok fazla panik atak yaşıyor,aynı zamanda okul korkusu ve kaygısı başladı dersleri kötüleşti,aşırı derecede internet bağımlısı,dışarı çıkmayı hiç istemiyor.Tıp fakültesinde prozac vermemiz önerildi ama yan etkilerinden dolayı vermek istemedik terapi alsa başarı şansı olurmu hiç iyileşemeyeceği korkusu yaşıyor uyku düzenide bozuldu yardımcı olursanız seviniriz teşekkürler. 

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuzda kaygı bozukluğu olduğu anlaşılıyor. Kaygı bozukluklarında "Bilişsel Davranışçı Terapi" olarak adlandırdığımız terapi yöntemi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Çocuklar için hazırlanmış Bilişsel Davranışçı Terapi programları bulunmaktadır. Hafif ve orta şiddetteki kaygı bozukluklarında terapi ile başlamak,terapiden sonuç alınmazsa ilaç tedavisi eklemek uygun olur. Ağır şikayetleri olan olgularda da ilaç tedavisi ile birlikte terapi uygulanması başarı şansını arttırmaktadır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 
Eskişehir

Kaka tutma şikayeti olan çocuklara yaklaşım

Soruyu Soran: G.E 24.01.2015

Soru:

3 yaşındaki oğlum çişini tuvalete gayet güzel yaparken kakasını yapmak istemiyor.tuvalet eğitimi için asla baskı yapmadık.kakam geldi bez bağla diyor bağlıyoruz ama kendini sıkıyor kıpkırmızı oluyor bacaklarını kasıyor,ağlıyor"yapmıcam kakayı geri gönderdim" diyor erteleyebildiği kadar erteliyor,son zamanlarda kaka yapmak hiç güzel değil diyor yapmamaya direniyor.günlerce direndiği oluyor bu durumda doktor kontrolüyle duphalac veriyoruz.çocuk cerrahına da götürdüm bir problemi yok.fakat bu durumdan çok etkileniyor kakası geldiğinde çok gergin sıkıntılı bir çocuk oluyor.kısa süreli pedagog yardımı da aldık ama durum değişmedi.bezine yaptığında ödüllendiriyoruz,mutlu olduğumuzu gösteriyoruz oyunlar yapıyoruz,kesinlikle yapmalısın şeklinde baskı yapmadık ama yok yok.çok hassas,duygusal yaşıtlarına göre akıllı bir çocuk neler yapmalıyız? lütfen yardım edin...teşekkürler... 

Cevap:

Merhaba,

Genellikle bu gibi şikayetler bir dönem kabızlık vaya kaka yaparken ağrıya yol açabilecek tıbbi hastalık yaşayan çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Kaka yaptığında ağrı yaşayacağı konusunda kaygı yaşayan çocuk kakasını tutmakta ve kakasını uzun süre tuttuğu için kabızlık gibi nedenlerle gerçekten kaka yaptığında ağrı olabilmekte bu şekilde bir kısır döngü oluşabilmektedir."Kaka yapmak güzel değil" derken bunu kastediyor olabilir. Gereken adımları attığınızı ve uygun tutumlar sergilediğinizi düşünüyorum. Çocuğun rahat ve ağrı duymadan kaka yapabilmesini sağlamak bu kaygının azalmasında çok önemlidir. Bu nedenle tıbbi tedavinizi mutlaka sürdürün. Kaka yaptığında ödüllendirmeniz uygun ama sürekli kaka konusunda konuşmak,kakayı takip etmek,sormak ve ödüllendirme konusunda abartılı tutumlar uygun olmayacaktır. Bu yaklaşımları sabırla sürdürün, şikayetlerinde azalma olacağını düşünüyorum. Azalma olmazsa çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir 

Kulak tutma alışkanlığı ve diş gıcırdatma

Soruyu Soran: Ö.G 19.01.2015

Merhabalar,
Oğlum 5 yaşında küçüklüğünden beri kulak tutma alışkanlığı vardı biz izin vermediğimizden çok azaldı ama kendi kulağını uyurken tutuyor. Bizim kulağımızı da fark ettirmeden tutmaya çalışıyor. ayrıca uykuda dişlerini gıcırdatıyor. 2 yaşından beri kendisi yatağında uyurken son zamanlarda bizimle uyumak istediğini söylemeye başladı. Ayrıca okula gitmek istemiyor. Aslında okulda çok mutlu ama eve geldiğinde tamamen değişiyor. 

Cevap:

Merhaba,

Kulak tutma alışkanlığı gibi davranışlar fiziksel temas kurma ihtiyacı duyan kaygılı yapıya sahip çocuklarda daha sık görülebilir. Sizin kulaklarınızı tutmasına izin vermemeniz doğru bir davranış. Kulağına zarar vermiyorsa uyurken kendi kulağını tutmasının tedavi gerektirmediğini düşünüyorum. Yaşla birlikte azalma gösterecektir. Diş gıcırdatma kaygı ile ilişkili olabileceği gibi gelişimsel bir durum olabilir. Kaygı bozukluğu ile ilişkili ise kaygı bozukluğunun tedavisi ile azalma gösterir. Diş yapısına zarar vermediği sürece ayrı bir tedavi gerektirmez. Diş yapısına zarar veriyorsa ayrıca diş hekimine başvurmak. gerekir. Kulak tutma,diş gıcırdatma, yalnız yatmak istememe, okula gitmek istememe gibi davranışların tümü kaygı bozukluğu ile ilişkili olabileceği için çocuğunuzun bu yönden değerlendirilmesi uygun olacaktır.

 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum öğrendiklerini çabuk unutuyor

Soruyu Soran: H.G 17.01.2014

Soru:

merhaba hocam 5 yaşında oğlum var ana okuluna gidiyor okulda öğrendiklerini çabuk unutuyor evde ders çalıştırıyorum sorduğumda sanki hiç öğrenmemiş gibi bilmiyor cevaplamıyor genelde oyuna düşkün okulda oyuncaklarla oynamasını seviyor ama derse gelince yok ne yapmalıyım nasıl bir tedavi ettirmeliyim

Cevap:

Merhaba Hüseyin bey,

Gelişimsel sorunlar ve dikkat eksikliği öğrenme sorunlarına neden olabilmektedir. Çocuğunuzun öncelikle gelişimsel değerlendirilmesinin yapılması uygun olur. Gelişimi yaşıtları düzeyinde ise Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olup olmadığının araştırılması ve buna göre bir tedavi planlanması gerekmektedir.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kız yeğenim erkek davranışları sergiliyor

Soruyu Soran: S.B 16.01.2015

Soru:

Merhaba Hocam. benim biri 3 yaşında diğeri 11 yaşında iki kardeş kız yeğenlerim var.3 yaşındaki yeğenim sürekli erkek davranışları sergiliyor. erkek kıyafetleri giyiyor,erkeklerden duyduğu kelimeleri kullanıyor “hacım” gibi.kız kıyafetleri kesinlikle giydiremiyoruz.ablamın eltisinin 2 yaşında oğlu var onun kıyafetleri zorla çıkartıp kendi giyiyor. bunları önlemek için ne yapabiliriz

Cevap:

Merhaba,

Kız çocuklarında erken yaşlarda görülen "Erkeksi" olarak kabul edilen davranışlar genellikle geçicidir ve "Cinsel Kimlik Bozukluğuna"  dönüşmez. Öncelikle bu davranışları arttırabilecek nedenlerin araştırılması gerekir. Anne veya babanın erkek çocuk beklentisi, çocuğun erkeksi davranışlarının pekiştirilmesi, çevresindeki erkek çocuklarına gösterilen aşırı ilgi gibi nedenler bu davranışları arttırabilir. Anne babalar genellikle çok kaygılanır ve çocuğun sergilediği davranışları sürekli takip ederek bastırmaya çalışır bu da davranışların artmasındaki etkenlerden biridir. Yapılması gereken en önemli şey çocuğun sergilediği davranışlardan dolayı cezalandırılmaması ve bu davranışlara olumsuz tepkiler verilmemesidir. Mümkün olduğunca bu davranışların üzerinde durulmamalı ve kısıtlanmamalıdır. Sergilediği davranışlar devam ettiği takdirde çocuk psikiyatri uzmanına başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı
Eskişehir

Kızım tırnak yiyor,dudak koparıyor ve karanlıktan korkuyor

Soruyu Soran: E.Ö 14.01.2015

Soru:

Merhabalar,
6,5 yaşında bir kızım var ilkokulu 1. sınıfa gidiyor , tırnaklarını ve yanlarındaki azılarını kanatırcasına koparıyor ve dudaklarını koparıyor,karanlıktan korkuyor,uyku saati gelince yatmamak için ya karnı acıkıyor ya da başka bahanelerle ağlıyor. Uzmanla görüşmesini tavsiye eder misiniz ? Bu yaptıklarının nedeni ne olabilir sizce ? Teşekkür ederim. 

Cevap:

Merhaba,

Tırnak yeme ve dudak koparma davranışları kaygılı olan veya kaygı bozukluğu yaşayan çocuklarda daha sık görülebilmektedir. Karanlıktan ve yalnız yatmaktan korkma kaygı bozukluğunu düşündüren belirtilerdir. Çocuğunuzda kaygı bozukluğu olup olmadığının değerlendirilmesi, kaygının, tırnak yeme ve dudak koparma davranışlarının tedavisi için çocuk psikiyatrisine başvurmanızı öneririm.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kızım dudak koparıyor ne yapabilirim?

Soruyu Soran: E.S 10.1.2015

Soru:

Merhaba Mehmet bey 4,5 yasında bir kızım var ve sürekli dudaklarını koparıyor,daha öncede 2 yaşında da dudaklarını koparmıştı o zaman oyunlarla,daha çok üzerine düşerek bıraktırmıştık.daha sonra kardeşi oldu o da su an 15aylik yaklaşık 5aydir dudağını yeniden koparmaya başladı artık bir alışkanlık haline geldi ve ne yapacağımızı bilmiyoruz.şimdiden teşekkür ederim... 

Cevap: 

Merhaba Elif hanım,

Dudak koparma,tırnak yeme gibi davranışlar çocukların kaygılı oldukları dönemlerde artış gösterebilmektedir. Çocuğunuzun kaygısını arttırabilecek durumlar varsa bunların saptanması ve müdahale edilmesi gerekir. Daha önce olduğu gibi bu davranışın geçici olabileceğini düşünüyorum. Önceki dönemde olduğu gibi birebir oyunları ve geçirilen zamanı arttırmak dolaylı olarak dudak koparma davranışının azaltılmasında etkili olacaktır. Ayrıca boş zamanlarını dolduracak ve kaygısını azaltmaya yarayacak etkinliklerin yapılması önemli. Bu süreçte davranışın üzerine odaklanmaktan kaçınmak gerekir. Sürekli "Dudaklarını koparma"  şeklinde uyarmayın, bu uyarılar davranışın pekişmesine ve artmasına neden olabilir.

 

İyi günler
Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum çok inatçı ne yapabilirim?

Soruyu Soran: H.Ö 07.01.2015

Merhabalar

benim 3 yasinda bi oglum var.cok aksi hic söz dinlemeyen,dur dan anlamayan,ne söylersem hepsinin tersini yapan,cok sinirli,cok inatci,kesinlikle kimseyi dinlemiyo,toplumda bagirarak ve aglayarak dedini yapitirmaya calisan bi oglum var.mecbur kalmadim sürece kesinlikle onunla biyere cikmiyorum cünki disarda kesinlikle söz dinlemiyo hep bagirmakla ve aglamakla geciyor. ne yapmam gerekiyo acaba.yardima ihtiyacim var.cezada veriyom kiziyorumda sakin bi sekilde bi eriskin gibi konusmayada calisiyorum ama hic bisey fayda etmiyo.napicami sasirdim ellerim kollarim bagli kaldim.lütfen bir cevap verirseniz yardimci olursaniz sevinirim.

Cevap:

Merhaba,

Çocuğunuzun yaş döneminde karşı gelme,söz dinlememe, inatlaşma,tutturma, sınırlarını zorlama davranışları genellikle artış gösterir. Çocuk bu şekilde sınırlarını keşfetmeye çalışır. Bu davranışlar sorun yaratacak düzeye geldiğinde uygun şekilde ele alınması çok önemlidir. Çocuğun yapısı ve yaş dönemi özellikleri etkili olduğu kadar anne babanın bu davranışlar karşısında uygun olmayan ve tutarsız davranışlar sergilemesi sorunun büyümesinde etkili olmaktadır. Öncelikle etkili ve uygun olmayan bağırmak, cezalandırmak gibi tutumlardan vazgeçmelisiniz. Davranışları üzerine konuşmanız güzel ama uzun konuşmalar yerine kısa, net ve somut konuşmaları tercih etmelisiniz. Ayrıca kararlılığınızı ses tonunuz,mimikleriniz ve davranışlarınız ile göstermelisiniz. Kurallarınız az ve anlaşılır olsun, bu şekilde daha etkili olabilir. Koyduğunuz kuralları ve sınırları uygulama konusunda anne baba olarak kararlı ve tutarlı bir tutum sergileyin. Böylelikle karşı gelmeleri zamanla azalabilir. Bağırma, ağlama ve tutturma davranışları sergilediğinde mümkün olduğunca üzerinde durmayın ve onunla iletişime sakinleştikten sonra geçin. Davranış değişiklerinin olması zaman alacağından bu tutumları sabırla sürdürün. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu geçici midir?

Soruyu Soran: Ö.Y 05.01.2015

Soru:

merhaba 9 yasında bır oğlum var 3.sınıfa gıdıyor oğretmeni derste dıkkatını vermediğnı ve bi uzmanla görüsmemizi söyledi hareketli ama yaramazdegil ders yaparkende hareketlı bu yüzden yanlişlarımız oluyor sınavlarda ne yapabilirim dikkat eksiklği bır hastalıkmı ver gecicimidir teskkürler.

Cevap 

Merhaba,

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hareketlilik, dikkat ve dürtüsellik alanlarında sorunlarla kendini gösterir. Aşırı hareketlilik, oturması gereken ortamlarda uzun süre oturamama, çok konuşma, sabırsızlık,acelecilik, dikkatini sürdürememe,basit dikkat hataları yapma,unutkanlık gibi belirtileri vardır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu geçici bir bozukluk değildir. Yaşla birlikte belirtilerde azalma olabilir ancak belirtiler çocukluk, ergenlik ve belli bir oranda erişkinlik döneminde devam edebilir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olup olmadığının anlaşılabilmesi için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu varsa uygulanacak tedavi ile derslerde ve sınavlarda yaptığı dikkat hataları azaltılabilir.

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu İlaç Düzenlemesi

Soruyu Soran N.G.A 01.12.2014

Hiperaktivite ve dik.eks.tanısı 5yılönce konulmuş10yaşında bir çoçuğum var.ritalin 5mgr ı sadece sınav günleri veriyorum.conserta 18mg da başlamıştı yalnız onu aldığında uyku problemimiz çok oluyor.hiç birşey yemiyor.ilacı bile her gün aldığında aç karnına Alıyor.uzun zamandır kontrole gitmiyoruz.tedavi yaklaşımınız ne olur 

Cevap

Merhaba,

Sınav dönemlerinde ritalin kullanmanız sadece sınav performansını etkileyecektir. Çocuğunuzun dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileri devam ediyorsa, ders dinleme, ders çalışma, okul ve ev ortamına uyum konularında sorunlara yol açıyorsa uyguladığınız tedavi yeterli olmayacaktır. Mümkün olduğunca çocuğun okul ve ders çalışma saatlerini kapsayan bir tedavi gereklidir. İştahsızlığı ve uyku sorunları dikkate alınarak günlük programına göre ritalin ek dozları uygulanabilir. İlaç düzenlemesinin yapılabilmesi için çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun alacaktır. 

 

İyi günler
Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumda konuşma gecikmesi var

Soruyu Soran: P.D 24.12.2014

Soru

Oncelikle saygilar doktor bey 
Oglum Şubat 2015te 4 yaşını dolduracak fakat konusmuyor.butun komutları alıyor göz teması var Anne diyor ve hayvanları gördüğü zaman seslerini çıkarıyor fakat sadece bukadar.isitme testi yapıldı ve çocuk psikiyatriste götürdüm bi sorun yok 5 yaşına kadar bekleyin dedi. Ama ben çok endişeleniyorum. Elimi kullanarak isteklerini yaptırıyor iletişimi bu şekilde ve benim her söylediğini anlıyor ama konusmuyor otizmden şüphelendim ama konuşmamasindan başka bir belirti yok elimde özel eğitim aldırıyorum öğretmeni herseyi anliyor ve yapıyor neden konusmuyor anlamıyorum diyor ne olur yardimci olun.

Cevap

Merhaba,

Konuştuklarınızı anlaması, göz teması kurması, sizinle sözel olmayan iletişim kurması çocuğunuzda otizm olmadığını düşündürür. Çocuk psikiyatrisi de çocuğunuzu görmüş bu nedenle otizm konusunda endişelenmenize gerek olmadığını düşünüyorum. Anlamasında bir sorun olmaması bilişsel gelişiminin yaşıtları düzeyinde olduğunu gösteriyor. Çocuğunuzda gelişimsel konuşma gecikmesi olduğu görünüyor. Bu konuda konuşma ve dil terapisi faydalı olacaktır. Sanırım evde aldırdığınız eğitim bu yönde bir eğitim. Bunun yanında kreşe gitmiyorsa, mutlaka gitmesini öneririm. Konuşma gelişmesine katkı sağlayacaktır. Evde mümkün olduğunca sözel iletişimi arttırmak, birlikteyken yaptığınız herşeyi sözel olarak kendisine aktarmak, sözel olmayan iletişim (parmakla işaret ederek, elinizden tutarak) ile istekleri olduğunda bu istekleri sözelleştirerek kendisine söylemek uygun olacaktır.

 

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğumun yaşadığı korkuların kalıcı olmaması için neler yapabilirim?

Soruyu Soran: M.C 21.12.2014

3 yasindaki kizim odasinda yataginin altinda hayalet oldugunu soyleyip cok korkuyor ozellikle hava karardiktan sonra bulundugu odanin disindada hayalet ve canavar oldugunu ve cok korktugunu soyluyor.
Ben hayaletin varligini asla kabul etmiyorum ve onlarin sadece cizgi filmlerde oldugunu soyluyorum onun her zaman yaninda oldugumu hic kimsenin zarar vermesine izin vermeyecegimi soyleyip korktugu zaman sariliyorum acaba dogrumu yanlismi yapiyirum yada baska neler yapmam gerekiyor bu korkunun kalici olmamasi icin nasil davranmaliyim.simdiden cok tesekkurler.

Cevap

Merhaba,

Söz ettiğiniz korkular 3 yaşındaki çocuklarda gelişimsel olarak görülebilen korkulardır. 2-4 yaş arasındaki çocuklarda karanlık,gece,hayaletler, canavarlar, öcü gibi konularda korkular görülebilmektedir. Çocuklar yaşadıkları kaygıları hayalet, canavar diyerek somutlaştırırlar. Yatağı ve odayı ayırma, anne babadan ayrı kalma, çocukların yaşadıkları kaygılı yaşantılar bu korkuları tetikleyebilir, böyle bir durumda değerlendirme ve tedavi gerekebilir. Gelişimsel olarak görülen korkular genellikle yaşla birlikte azalma gösterir. Bu süreçte korku yaşadığı zamanlarda çocuğu rahatlatmanın ve korkusunu azaltacak konuşmalar yapmanın bir sakıncası yoktur. Ancak mümkün olduğunca bu korkuların üzerinde durmamak uygun olacaktır. Bu korkular nedeniyle elde edeceği ikincil kazançlar (anne baba yanında yatma gibi) korkuları pekiştireceği için dikkatli olmak gerekir. İzlediği çizgi filmler korkularını arttıracak nitelikte olabilir; yaratık, canavar, hayalet içeren çizgi filmler izletmemek faydalı olacaktır.

 

İyi günler

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Ders başarısında düşme ve davranış değişiklikleri

Soruyu Soran B.G 18.12.2014

Merhaba benim 10 yasinda kiz kardeşimde farkli davranislar sezmeye basladik ve bunun önüne gecemiyoruz. Derslerinde basariliydi ama sinifta ders saattinde surekli gezindigini ve arkadaslarinin dikkatini dagittigini acale davranislari oldugunun sikayetini aldik. Önceden cok duygusal bir cocukken suan umursamaz tavri ve uzulmedigini, ağlamadigini fark ediyoruz soguk herseye karsi kizdigimiz zaman bile en ufak biir uzuntu olmuyo cevapta vermiyor yapmicam Özür dilerim bile demiyor sadece susuyo lutfen yardımcı olun gercekten napicamizi bilmiyoruz 

Cevap

Merhaba ,

Ders başarısında düşme, sınıfta sürekli gezinme, arkadaşlarının dikkatini dağıtacak davranışlar ve aceleci davranışlar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda(DEHB) görülen belirtilerdir. Bu belirtiler kısmende olsa daha önceki dönemlerde varsa DEHB yönünde değerlendirmek gerekir. Ancak daha önce buna benzer hiçbir belirti olmamasına karşın bu belirtilerin hepsi son dönemde başladıysa DEHB ile birlikte bu şikayetlere yol açabilecek diğer durumların ve psikiyatrik bozuklukların mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Yaşanan travmalar, kaygı bozuklukları, depresyon gibi durumlar bu belirtilere yol açabilmektedir. Bu nedenle çocuk psikiyatrisine başvurmanız uygun olacaktır.

 

İyi günler

Dr.Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum söz dinlemiyor ve kaka kaçırıyor

Soruyu Soran F.G  10.12.2014

9 yaşında oğlum bizimle ve kendi yaş grubuyla uyumsuz. tırnak yeme ve kaka kaçırma sorunu var. bebeklikten itibaren sürekli sorun yaratan bir çocuk. saygısız davranışları çok fazla evimizde sürekli gergin bir ortam hakim çok yorulduk

Cevap

Merhaba,

Söz dinlememe, saygısızlık,uyumsuzluk gibi şikayetlerde çocuğun değerlendirilmesi ve anne baba tutumlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Uygun olmayan anne baba tutumları çocuklarda kural tanımama gibi sorunları arttırabilmektedir. Enkoprezis (Kaka kaçırma) mutlaka üzerinde durulması bir sorundur. Enkoprezis katı veya tutarsız tutumların sergilendiği ortamlarda daha sık görülebilmektedir. Tırnak yeme gibi alışkanlıklar çocuklarda kaygı ile ilişkili olabilir. Tüm bunların değerlendirilebilmesi  için çocuk psikiyatrisine başvurmanız iyi olacaktır. Bu süreçte kaka kaçırma,tırnak yeme gibi davranışlar karşısında cezalandırma ve kızmaktan kaçınmak gerekmektedir. Olabildiğince görmezden gelme ve nötr tutumlar sergileme şikayetlerin azalmasında yardımcı olabilir. 

 

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Kardeş doğumundan sonra uyku sorunları başladı

Soruyu Soran: S.Y   09.12.2014

İyi günler benim iki aylık bir kizim var iki yaşındaki oğlumun kızın olduktan sonra gece uykulari tamamen bozuldu ilk yatırma da sıkıntı yok fakat yattıktan kısa bir süre sonra uyanıyor ve tekrar uykuya geçmesi saatler alıyor ağlıyor konuşuyor ve cok fazla dönüyor bu konuda ne yapmam gerektiğinde bana yardımcı olabilir misiniz oğlumun fiziksel yada biyolojik olarak bir sorunu olmadığını biliyorum psikolojisi hakkında da sizden yardım istiyorum acil olarak misiniz 

Cevap

Merhaba,

Kardeş doğumundan sonra çocuklar anne baba tarafından sevilmeme, istenmeme ve daha önceki gibi bakım verilmeyeceği konularında kaygılar yaşayabilmektedir.Bu süreçte anne babanın kardeşe olan ilgisi çocuk tarafından bu şekilde yorumlanabilmekte ve ayrılık kaygısı yaşanabilmektedir. Yaşanan kaygılar birçok davranış değişikliği ile birlikte uyku sorunlarını arttırmaktadır. Çocuğunuzun yaşadığı uyku sorunları kaygısının artması ile ilişkili gibi görünüyor. Bu şikayetlerin azalmasında çocukla birebir geçirilen kaliteli zamanı arttırmak ve çocuğun kaygısını arttıran tutumları saptayıp bu tutumları değiştirmek etkili olacaktır. Çocukla etkinlikler yapmak ve zaman geçirmek kaygısını azaltmadaki en etkili yöntemlerdendir. Çocuğunuza onu ne kadar çok sevdiğinizi ve değer verdiğinizi sözel olarak belirtmeniz ve somut şekilde bunu göstermeniz yararlı olacaktır. Gece uyandığında aşırı uyaran vermenden (Oyun, oyuncak gibi)  onu rahatlatarak tekrar uykuya dalması için yardımcı olabilirsiniz. Değişiklerin kısa sürede gerçekleşmeyeceğinin farkında olarak bunları tutarlı şekilde sürdürmeniz gerekmektedir.

 

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlum çok sık el yıkamaya başladı

Soruyu Soran: R.Ö 01.12.2014

Oğlum 2003 doğumlu.Yaklaşık 10 gündür sık sık ellerini yıkıyor. Niye yıkıyorsun diye sorduğumuzda, ''dokunduğum yerleri pis ettiğimi zannediyorum'' diyor. 

Cevap

Merhaba,

Söz ettiğiniz şikayetler Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) olarak adlandırdığımız, takıntı hastalığı olarak bilinen bozukluğun belirtileridir. El yıkama, kirlilik düşüncesi sonucu gelişen ve çocuğun engel olamadığı bir davranıştır. Bu nedenle çocuğa bu davranıştan dolayı olumsuz tepkiler göstermemek çok önemlidir. Bu şikayetlerin devam etmesi ve çocuğun yaşantısını etkileyecek boyutta olması durumunda çocuk psikiyatrisine başvurarak bir terapiye başlamanız faydalı olacaktır.

 

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğumun dikkati dağınık

Soru Soran BP 27.11.2014

Çocuğum sekiz yasinda . 2. Sinifa gidiyor geçen yil öğretmeniyle ilgili sikintilarimiz olmuştu Dr.a goturdum kulaklariyla sikintisi vardi ameliyat oldu artik sagligiyla ilgili bir problem yok. Ancak dikkat daginikligi var ablasina birşey anlatıyorum yanimizdayken dinlemiyo sonra anne nolmustu diye soruyor tekrar anlatıyorum tam derse oturuyoruz ya defterin kenariyla oynuyo ya kalemle ugrasiyo ya uykusu geliyor hemen yatmak istiyor birde okuldada ogretmeni konu anlatırken dinliyormus gibi duruyomus ama dinlemiyormus ve dogal olarakta anlamiyor ne yapilmasi gerektiğini bilemiyorum artik ayrıca tiki var çözüm istiyorum ilaç kullanilmasi gerekiyorsa kullanayim yeter ki geçsin Çocuğumun sikintisi . . .

Cevap

Merhaba

Anlattığınız belirtiler çocuğunuzda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olduğunu düşündürüyor. DEHB tanısı konulabilmesi ve ilaç tedavisi gerekip gerekmediğine karar verilebilmesi için çocuğun değerlendirilmesi, aileden ve okuldan ayrıntılı bilgi alınması gerekmektedir. Bu nedenle zaman kaybetmeden çocuk psikiyatrisine başvurmanızı öneririm.

İyi günler

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Çocuğum kreşe gitmek istemiyor, ne yapmalıyım?

Soruyu Soran: İ.G 26.11.2014 

Çocuğum 3,5 yaşında eşim ve ben çalışıyoruz.kreşe göndermek istiyoruz 2 haftadır zorlada olsa ağlaya ağlaya yolluyoruz ama sürekli gitmek istemiyor ben orda mutlu değilim diyor.gece uykusundan ağlayarak kalkıyor.oraya beni yollamayın diyor.ben dayanamıyorum ama bu seferde benim duygusal yaklaştığımı söylüyorlar .lütfen bize yardımcı olun ne yapalım.bu arada yakınında da babaannesi var.sizce ne yapmalıyız.şimdiden teşekkürler

Cevap

Merhaba 

Öncelikle yaşadığınız sorunun kreşe başlama dönemlerinde sık yaşanan bir durum olduğunu bilmenizi isterim. Çocuğunuz kreşe başlamak için uygun bir yaşta, yaşadığı ağlama,isteksizlik,uyku sorunları gibi şikayetler uyum sürecinde görülebilmektedir. Çocuğu kreşe önceden hazırlama, aşamalı olarak kreş süresini arttırma ve anne babanın kreş konusunda göstereceği kararlı tutum uyum sürecince yaşanabilecek zorlukları azaltmakta ve uyum sürecini hızlandırmaktadır. Çocuğunuzu kreşe göndermeye devam ederek uyumu için zaman tanımak ve ailece bu konuda kararlı ve tutarlı bir tutum sergilemek uygun olacaktır. Çocuğunuz uyum sağlamakta zorlanır ve yaşadığınız şikayetler devam ederse çocuk psikiyatrisinden yardım almanızı öneririm.

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir

Oğlumda saç koparma var, nasıl davranmalıyım?

Soruyu Soran: A.İ 25.11.2014 

İyi akşamlar hocam benim sorum oğlumla ilgili 10 yaşında takıntıları var saçlarını farkında olmadan koparıyor neden yaptığını sorduğumuzda bilmiyorum diyor yada yalan söylüyor nasıl davranacağımızı bilmiyoruz en son yine yaptığında saçlarını kazıttım bir daha yapmıyacağını söyledi ama aradan bir ay sonra tekrar yaptı son çare olarak gece yaptığını düşündüğümüz için yatarken eline eldiven geçirdik buda çare olmadı ve bu akşam yine saçlarını kopardığını gördük artık ne yapacağımızı bilmiyoruz dr.yardım alalım dedik üniversiteden randevu alamıyoruz lütfen bize yardım edin mutlaka bizimde yanlış davranıyoruzdur hocam şimdiden teşekkür ederim. 

Cevap:

Merhaba

Çocuğunuzun şikayetleri “Trikotillomani” olarak adlandırılan bozukluğa uymaktadır. Trikotillomani bozukluğunda  tekrarlayıcı şekilde saç yolma davranışı görülür. Mutlaka tedavi için çocuk ve ergen psikiyatrisine başvurmanızı öneririm. Tedavi edilmeyen olgularda şikayetlerin artması ve sosyal açıdan çocuğu olumsuz yönde etkileyecek boyuta gelmesi söz konusu olabilir. Bu süreçte kızma, cezalandırma, saçını kazıtma gibi yaklaşımlardan uzak durmanızı öneririm. Bu yaklaşımlar işe yaramayacağı gibi çocuğun ruh sağlığını olumsuz şekilde etkileyebilir.

 

İyi günler 

Dr. Mehmet Çolak
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
Eskişehir